Amerika csalódott, hogy a palesztinok kibékülnek

Fotó: AFP/Musa Al-Shaer / AFP/Musa Al-Shaer

-

Amerika szerint nem várható el Izraeltől, hogy olyasvalakivel tárgyaljon, aki nem ismeri el a puszta létezéshez való jogát. A két izraeli szervezet, a Hamasz és a Fatah közötti megállapodás miatt szünetelnek az izraeli béketárgyalások.


Ahogy arról ma korábban beszámoltunk, a két palesztin szervezet, a Gázai-övezetet elfoglaló Hamasz és a Ciszjordániai területet irányító Fatah között ma megszületett a megegyezés: egységkormányt alakítanak, melyet a Palesztin Hatóságok elnöke, Mahmud Abbasz vezet majd. Izrael rögtön nemtetszését fejezte ki, külügyminisztere, Avigdor Liberman úgy reagált, hogy a Fatah-nak el kellene döntenie, mit szeretne: békét a Hamasszal, vagy békét Izraellel, mert a kettő együtt biztos nem fog menni. Benjamin Netanjahu, izraeli kormányfő azonnal be is szüntette a szerda estére Jeruzsálembe tervezett izraeli-palesztin béketárgyalások következő fordulóját. Ezután az Egyesült Államok is kiábrándultságának adott hangot, mondván, hogy a fejlemény súlyosan nehezítheti a Fatah béketárgyalásait Izraellel. Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője megjegyezte, „Nehéz elképzelni, hogy Izrael hogyan tárgyalna olyasvalakivel, aki nem ismeri el a létezéshez való jogát.”  


Az Izrael által nem elfoglalt Palesztin területeket két részre lehet osztani: a nyugat és Izrael szerint terrorista szervezet, a Hamasz irányította Gázai-övezetre, valamint a legitim palesztin pártként elismert Fatah ellenőrzése alatt álló Ciszjordániára. Ez utóbbi egybeesik a Palesztin Hatóság területével is, melynek elnöke Mahmud Abbasz, és amely jelenleg béke-tárgyalásokat folytat a szomszédos Izraellel. A Hamasz és a Fatah hét évvel ezelőtti elszakadása miatt azonban ezekből a tárgyalásokból a Gázai-övezet kimaradt. Nem utolsósorban azért, mert az Izrael és a Hamasz közti agresszív konfrontációk mindennaposakká váltak.