Amerika bekeményít, teljesen betiltaná a transzzsírokat

-

Három éven belül állítaná le a transzzsírsavak alkalmazását az amerikai élelmiszer-biztonsági hivatal, az FDA. Magyarországon ez év februárjától már minden élelmiszerben korlátozzák a transzzsírok mennyiségét, de hogy miben mennyi van, azt pontosan nem lehet tudni.


Az amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA) 2006-tól tette kötelezővé az élelmiszerek címkéin annak feltüntetését, hogy mennyi transzzsírt tartalmaznak. Azóta, becslések szerint, a fogyasztásuk 78 százalékkal csökkent. Mivel ez még mindig túl sok, a FDA három éven belül teljesen betiltatná a transzzsírok használatát.

Transzzsírok elsősorban akkor keletkeznek, amikor a növényi olajokból hidrogén segítségével félig, vagy teljesen szilárd zsiradékot hoz létre az élelmiszeripar. Kisebb mennyiségben keletkeznek akkor is, amikor növényi olajban sül meg az étel.

A transzzsírokat a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezőjének tartják az egészségügyi szakemberek, az elfogadható mennyiség maximum napi 1-2 gramm.

Akik viszont gyakran járnak gyors éttermekbe vagy sok édességet, kekszet, előre gyártott péksüteményt fogyasztanak, azok ennek tízszeresét is bevihetik a szervezetükbe egy nap.


Magyarországon korlátozzák, de nem tilos

A magyar jogszabályok szerint 2015. február 18-tól lejárt a türelmi idő, vagyis életbe lépett a transzzsírsavak mennyiségét szabályozó rendelet. Ez nem teljesen tiltja a transzzsírsavak jelenlétét, hanem azt írja elő, hogy tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, ahol az élelmiszer összes zsírtartalmában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja 100 grammonként:
  • alapesetben a 2 grammot.
  • a feldolgozott, több összetevőből álló élelmiszerek esetében, ha az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 20%, a 4 grammot.
  • ha az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 3%, a 10 grammot.
Az élelmiszerek címkéin nem kötelező feltüntetni a transzzsír mennyiségét.


Nagyjából innen tudható, miben mennyi van

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) évek óta méri az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmát, egy évvel ezelőtt közzétett jelentése 93 oldalon mintegy 900 terméket sorol fel, amelyek közül jó néhányban több a transzzsír, mint a megengedett mennyiség. A legfőbb transzzsírforrások Magyarországon is a kenhető növényi zsiradékok, margarinok, és ipari zsiradékok, továbbá mindaz, amibe ezek belekerülnek, vagyis gyors éttermi ételek, péksütemények, kekszek, tésztafélék és édességek. Ezek között ismert márkák is szerepelnek, ezért az OÉTI külön felhívja a figyelmet, hogy a lista nem teljesen aktuális,részben azért, mert egyes élelmiszerminták több évesek, és a gyártási technológia azóta változhatott.