Altatás nélkül vettek ki szerveket politikai foglyok ezreiből Kínában

Fotó: Getty Images/iStockphoto / XiXinXing

-

Egy dokumentumfilm szerint minden évben több mint ezer politikai fogoly szerveit veszik ki Kínában. Érzéstelenítés nélkül.


Vannak, akik még életben vannak, mikor titokban elhamvasztják őket - írja a Dailymail az SBS új dokumentumfilmjére hivatkozva, melyben egy egészségügyi dolgozó azt állítja, hogy a férje legalább 2000 élő ember szemlencséjét operálta már ki.


Az Emberszüret: Kína szervkereskedelme című dokumentumfilm készítői nyolc évig nyomoztak az állításuk szerint multimilliárd dolláros kínai szervpiac után. Azt mondják, a Vörös Kereszt becslése szerint mindössze 37 regisztrált szervdonor van Kínában, mégis az ázsiai országban végzik el a világon a második legtöbb transzplantációt.A Nobel-békedíjra is jelölt David Matas, emberi jogokkal foglalkozó ügyvéd szerint, azért olyan rövid a transzplantációs várólista Kínában, mert rendelésre politikai foglyokat ölnek meg a szerveikért. „Bárhol a világon hónapokba, sőt akár évekbe telik, mire az ember hozzájut egy szívhez. Kínában viszont napokon belül megvan az átültetés. Valakiket megölnek a szervekért, nem lehet máshogy megmagyarázni” - fogalmaz az ügyvéd a filmben, aki szerint az érintett foglyok nagy részét a Falun Gong nevű betiltott, vallásos szervezet tagjai teszik ki.

A film azt állítja, hogy állami és katonai kórházakban ezrével veszik ki a még élő emberek szerveit. „Tanúsítom, hogy a kórház még élő Falun Gong tagok máját és a szemlencséjét vette ki” - hallani az egyik volt kórházi dolgozó vallomását a filmben.

A kínai hatóságok elutasítják a vádakat: szerintük a szervek önként vállalkozó donoroktól származnak, akik többségében a halálsoron levő rabok.