Általános sztrájkot tartanak Olaszországban szerdán

Fotó: Moyan Brenn (CC-BY 2.0) / Flickr / Moyan Brenn (CC-BY 2.0) / Flickr

-

A Nemzetközi Nőmozgalom több országban is sztrájkkal kampányol a nőket érő erőszak ellen. Olaszországban férfiak is csatlakoznak az ötlethez.


Éjféltől leáll a vasúti és légi közlekedés Olaszország-szerte, ezzel megkezdődik a nőnapra meghirdetett általános sztrájk. A Trenitalia vonalain este 9 óráig szünetel a közlekedés a belföldi nagy sebességű vonatok kivételével. A légitársaságnál dolgozók csak reggel és este állnak be 3-3 órára, a csúcsidőn kívül ők is sztrájkolnak. Rómában a tömegközlekedés csak reggel fél 9-ig üzemel. Este még 3 órára forgalomba állnak a járművek, de napközben a garázsban maradnak, és Milánóban is leáll napközben a forgalom. A kezdeményezéshez csatlakoztak az egészségügyben dolgozók és pedagógusok is.

A sztrájk a nőket érő erőszak ellen szól, de férfiak is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Bár az olasz parlament március elején szigorította a családon belüli erőszakra vonatkozó büntetéseket, a szakszervezetek felvonulást is szerveztek a Colosseumhoz szerda délutánra.