Alstom-ügy: újabb gyanúsított

Fotó: MTI/Máthé Zoltán / MTI/Máthé Zoltán

-

Az ügyészség tavaly október óta nyomoz.


Újabb gyanúsítottat hallgattak ki az Alstom-ügyben – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség. A gyanúsítottat őrizetbe vették, lakóhelyén házkutatást tartottak. Vallomást tett, a kényszerintézkedések és a gyanúsítás ellen panaszt nem jelentett be. A gyanúsított szabadlábon védekezhet.

A KNYF az M2-es és M4-es metróvonalra kiírt közbeszerzési eljárás során megkötött szállítási szerződésekkel kapcsolatban nyomoz. A most kihallgatott gyanúsítottat gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelességszegéssel, bűnsegédként elkövetett vesztegetés gyanújával hallgatták ki.

A KNYF tavaly októberben két embert gyanúsítottként hallgatott ki, egy ellen pedig nemzetközi elfogatóparancsot adott ki.

A nyomozás jelenlegi határideje december 3. – áll Keresztes Imre főügyész közleményében.

A KNYF 2016 szeptembere óta nyomoz az M2-es és az M4-es metróvonalra beszerzett francia Alstom-metrókocsik ügyében vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 4-es metró szerződéseivel kapcsolatban több bűncselekmény miatt feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) megállapította, hogy a 4-es metró építésekor kiemelkedő súlyú szabálytalanságokat és hibákat követtek el. A vizsgálat szerint a projekthez kötődő szabálytalanságok "becsült pénzügyi összhatása" mintegy 167 milliárd forint.