Alstom-ügy: Nem fenyeget elévülés

Fotó: MTI/Máthé Zoltán / MTI/Máthé Zoltán

-

Kérdés, hivatalos személynek minősül-e a diplomata, az utazó nagykövet?


Nem fenyeget az Alstom-ügy büntetőjogi elévülése, mert vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés esetében akár 10 év börtönt is kiszabhat a bíróság és ugyanennyi az elévülés ideje is – írja a Magyar Idők.

Cservák Csaba alkotmányjogász szerint a hivatalos személy által elkövetett bűncselekmény büntetési tétele magasabb a magánszemélyénél, illetve a magyar büntetőjogban nincs abszolút elévülési idő. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az elévülési időt félbeszakítják különböző eljárások, amelyek következtében az elévülés számlálása újrakezdődik.

A lap azt írja: Medgyessy Péter egykori kormányfő a metrókocsi-beszerzések idején utazó nagykövet – „Magyarország lobbistája" – volt, de ezzel párhuzamosan 180 millió forintot kapott jó tanácsaiért az Alstomtól. Cservák szerint a kérdés az, hogy ki a hivatalos személy: a diplomata, az utazó nagykövet annak minősül-e? Ugyanis, hogy valaki hivatalosan nagykövet legyen, ahhoz a köztársasági elnök kinevezése kell.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a 4-es metróról készült jelentésében is nevesíti Medgyessyt. A volt miniszterelnök idén februárban elismerte, hogy megkereste az OLAF, azonban tagadta, hogy bármi szerepe lett volna a francia céggel kötött szerződéseknél.

A Legfőbb Ügyészség augusztus 3-ig hosszabbította meg a nyomozást az ügyben. Továbbra is két embert gyanúsítanak, akiket a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem neveztek meg, illetve egy harmadikkal szemben nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki.