Álruhás rablók fosztogatják a Harvey áldozatait

Fotó: AFP/GETTY IMAGES NORTH AMERICA / JOE RAEDLE

-

Donald Trump a Twitteren fejezte ki együttérzését.


Rendőrnek öltözött fegyveres rablók fosztogatnak a vihar sújtotta Houstonban – mondta Art Acevedo rendőrfőnök. Az álruhás rablók bekopogtatnak a házakba és menekülésre szólítják az embereket, majd a kiürült lakásokat kifosztják.

Houstonban szerda reggel – öt napig tartó, szinte szakadatlan esőzés után – napsütésre ébredtek a helyiek, de Texas délkeleti részén változatlanul zuhog az eső.

A szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal, a FEMA igazgatója, Brock Long szerint Texasban mintegy 30 ezer embert sikerült a 230 menekültközpontban elhelyezni, legalább 30-40 ezer ház vált teljesen lakhatatlanná. Az állam töb mint 50 megyéjében van szükségállapot, és évekig is szükség lehet a segélymunkások jelenlétére. Elaine Duke, a szövetségi kormány ügyvezető belbiztonsági minisztere szerint a kormány is arra számít, hogy a helyreállítás és az újjáépítés évekig tarthat.

Eddig 195 ezer texasi iratkozott fel a listára, hogy kormányzati segítséget kérje az újjáépítéshez.

A segélymunkások Houstonban azt kérik, hogy akiknek azonnali segítségre van szükségük, fehér kendővel, törölközővel, ruhadarabbal jelezzenek.

A Harvey vihar szerdán elsősorban Louisiana államot sújtotta, az állam nyugati megyéiben evakuálást rendeltek el. A parti őrség helikopterei és hajói készen állnak a mentésre, amint az időjárás ezt lehetővé teszi.

Tom Price egészségügyi miniszter a várható komoly egészségügyi gondokról beszélt. Szerinte egyelőre az életek mentése az elsődleges, de gondoskodni kell azokról, akik valamilyen súlyos vagy krónikus betegségben szenvednek. A vihar miatt leálltak a művese-állomások, bezártak gyógyszertárak. A Vöröskereszt már megkezdte az inzulin és a legfontosabb gyógyszerek szállítását a térségbe.

Donald Trump elnök – aki kedden Corpus Christibe és Austinba látogatott – szerda délelőtt a Twitteren fejezte ki együttérzését a katasztrófa sújtotta vidékek áldozataival.