Állítólag megtalálták a bűn városa, Szodoma romjait

-

A bibliai város, Szodoma romjaira bukkanhattak amerikai régészek Jordánia déli területén.


Az Ószövetség szerint Szodoma egyike volt a Jordán síkságon fekvő öt városnak, és jelentős kereskedelmi központ volt. Lakói azonban romlottak voltak, bűnösek és erkölcstelenek, így Isten azzal büntette meg őket, hogy elpusztította a települést. Mind ez idáig a kutatók nem tudták, hogy a bibliai város valóban létezett-e.


Az ókori öt város területén azonban ásatásokat folytattak amerikai régészek az új-mexikói Trinity Southwestern Universityről. Ahol pedig a bibliai leírás alapján Szodomának feküdnie kellett, ott valóban találtak egy hatalmas bronzkori várost. A település valamikor az időszámításunk előtt 3500–1500 között élhette fénykorát, és tényleg jelentős kereskedelmi központ lehetett. Jóval nagyobb volt, mint a másik négy város, ezért még az is előfordulhat, hogy a nem helyiek szemében valóban romlottabbnak tűnhettek a szodomai lakosok.


Szodomát tíz és öt méter magas falak vehették körül, amelyeknek voltak bástyái, tornyai. A falakon belül paloták alapjaira bukkantak a kutatók, akik meglehetősen biztosak abban, hogy a bibliai települést találták meg.


A város valamikor időszámításunk előtt 1500 környékén néptelenedett el. Hogy mi okozta a város pusztulását, azt egyelőre még nem tudják a régészek megmondani.