Állítólag 8 millió venezuelai szavazott

-

Több mint nyolcmillió venezuelai állampolgár vett részt az alkotmányozó nemzetgyűlés tagjainak megválasztásán a Nemzeti Választási Tanács vasárnap késő éjjel közzétett adatai szerint.


Tibisay Lucena, a Nemzeti Választási Tanács elnöke úgy tudja, hogy 8 089 320 ember, azaz a választópolgárok 41,53 százaléka ment el voksolni vasárnap.

Ez a szám több mint kétszerese az ellenzék és a független szakértők becsléseinek, akik 2-3 millió szavazóról beszéltek. Egy közvélemény-kutató intézet megjegyezte: 2,6 millió kormányzati alkalmazott dolgozik Venezuelában, akikre nyomást gyakorolhattak annak érdekében, hogy elmenjenek választani.

"Ha nem lenne olyan tragikus, (...) ha nem jelentene még mélyebb válságot, a választási tanács adata akár meg is nevettethetne minket" - írta a Twitteren Freddy Guevara ellenzéki vezető.

A venezuelai választási hatóságok adatai eddig általában véve megbízhatóak és pontosak voltak. A mostani bejelentés olaj a tűzre a Nicolás Maduro elnök hívei és ellenzéke között kettészakadó, politikai és gazdasági válság sújtotta országban.

Peru, Argentína, Kanada, Spanyolország, Costa Rica, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Mexikó is közölte, hogy nem ismerik el a választás eredményét. Kolumbia és Peru leszögezte, hogy az alkotmányozó gyűlés nem lehet legitim.

Maduro pártja 5500 kormánypárti jelöltet indított az 545 fős alkotmányozó gyűlésbe, amelynek az lesz a feladata, hogy újraírja az ország alkotmányát. Az elnök szombaton azt mondta, a gyűlésnek "bármi mást túlszárnyaló" hatalma lesz. Vasárnap pedig arról beszélt, hogy az alkotmányozó gyűléssel "a harc új korszaka" köszönt be.

A dél-amerikai országban április óta folyamatosak a tiltakozások, az összecsapásokban már legalább 125-en meghaltak, több mint kétezren pedig megsebesültek. Csak vasárnap 10 ember vesztette életét az utcákon a caracasi főügyészség információi szerint, miközben az ellenzék egyik vezéralakja, Henrique Capriles hétfőre és szerdára is utcára hívta híveit.