Állatvédők próbálták eltorlaszolni egy bikafuttatás útvonalát

Fotó: AFP / CESAR MANSO

-

Még időben félreugrottak a 600 kilós bika elől, aki így a halálba rohant.


Állatvédők próbálták megakadályozni a Toro de la Vega nevű bikafuttatást az észak-spanyolországi Tordesillas településen kedden. A több száz tiltakozó egy középkori hídnál gyűlt össze, amelyen a bikának keresztül kell futni, és ott megpróbáltak torlaszt létrehozni. Annak ellenére, hogy figyelmeztették őket a veszélyre, nem mozdultak.
A bikafuttatás mégis elkezdődött, a több mint 600 kilós állatot végigterelték a kisvároson, majd a hídon. A tüntetőknek még időben sikerült menedéket találniuk, így végül senki sem sérült meg. Az állat elérte a település melletti mezőt, ahol lándzsás lovasok várták, továbbűzték a bikát, és végeztek vele.


A Toro de la Vega több mint 500 éves hagyományát tekintik a bikaviadalok előzményének Spanyolországban. Turisztikai látványosságnak számít, rengeteg nézőt vonz évről évre. Rajongói azzal érvelnek, hogy a spanyol kultúra része, történelmi hagyomány. Kegyetlenség, kínzás, amely szenvedést okoz az állatnak – ezt mondják az állatvédők, akik évek óta próbálják elérni az esemény betiltását.
A két tábor minden évben összetűzésbe keveredik egymással, így idén is megerősített rendőri jelenlét mellett tartották az eseményt. A Toro de la Vega ellenzői a hétvégén több spanyol nagyvárosban is felvonultak, hogy tiltakozzanak, és kiálljanak az állatok jogaiért.