Állatkínzással vádolják a buddhista Tigris-templomot

Fotó: MTI/EPA / NARONG SZANGNAK

-

Vádat emelnek a thaiföldi vadvédelmi hatóságok a híres Tigris-templom ellen az ott talált negyven tigriskölyöktetem miatt.


A Bangkoktól nyugatra fekvő Kancsanaburi tartomány egy távoli zugában található Tigris-templom 137 nagymacskájának kiköltöztetését hétfőn kezdték meg a helyi hatóságok. Azóta 40 tigriskölyöktetemre bukkantak az egyik fagyasztóban, és további kölyöktetemeket fedeztek fel a templom állatorvosi rendelőjében. A maradványokat egy eddig azonosítatlan folyadékban tartósították és üvegekben tárolták.A thai hatóságok továbbá feltartóztattak egy teherautót, amely több mint 700 darab, tigrisszőrből és tigrisfogból készült szerencsehozó amulettet, két nagyméretű tigrisbőrt és egyéb testrészeket próbált kivinni a templomból. Egy felnőtt tigris bundája 6-10 ezer dollárt is érhet Thaiföldön.


Két férfit, akik a járműben tartózkodtak, őrizetbe vettek, és vádat emeltek ellenük vadállatok illegális birtoklása miatt. A velük utazó szerzetest is le fogják tartóztatni, amint leveti a papi ruhát.

A hatóságok DNS-tesztek segítségével akarják kideríteni, hogy a lefagyasztott kölykök rokoni kapcsolatban álltak-e a templom többi nagymacskájával. A rendőrség szerint a kicsinyek egy-két naposan pusztulhattak el, de hogy mikor, azt egyelőre nem tudni.A Tigris-templom mostanáig közkedvelt idegenforgalmi látványosság volt, amelyet turisták tízezrei kerestek fel az ott élő hatalmas tigrispopuláció miatt.

A nemzeti parkok, vadállatok és növények megóvásáért felelős thaiföldi minisztérium (DNP) tavaly elrendelte a templom több mint 140 tigrisének áttelepítését a nyugat-thaiföldi Ratcsaburi tartomány egyik tenyésztési központjába, mert a buddhista templom engedély nélkül tartotta a nagymacskákat.

A templomot állatkínzással és illegális vadállat-kereskedelemmel is vádolják.