Államtitkárság lehet a NAV-ból

-

A Napi Gazdaság úgy tudja, komoly átalakítás előtt áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, és a jövőben államtitkársági formában működhet tovább.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakítására eddig is több ötlet került elő. Korábban felmerült, hogy az adóigazgatás valamilyen formában beleolvad a kormányhivatalokba. A Figyelő pedig a héten arról írt, hogy egy önálló adóügyi minisztérium kialakításának az ötlete is felvetődött. Lázár János csütörtökön azt mondta, semmi nem dőlt még el a NAV átalakításának ügyében sem személyi, sem szervezeti értelemben, és nem tervezik a minisztériumi struktúra megváltoztatását.

A Napi Gazdaság pénteken ugyanakkor azt írta, hogy a NAV a jövőben államtitkársági formában működhet tovább. Az e mellett felsorakoztatott érvek között a lap megemlíti, hogy az utóbbi időkben többen is panaszt fogalmaztak meg az adóhivatal munkája miatt, és azt is, hogy a nyáron a kormány több szereplője is arról beszélt: szemléletváltozásra van szükség a NAV-ban. Ezt a lap szerint könnyebben lehetne megvalósítani, ha az adóapparátus valamelyik minisztérium egyik egységeként működne. Az átalakítás előnyei között szerepel az is, hogy a szorosabb szervezeti kapcsolat révén a hatóságnál felmerülő jogértelmezési nehézségeket könnyebben feloldhatná a kormányzat.