Államtitkárai magyarázzák Orbán szavait

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Számháború alakult ki a kormány és a pedagógus szakszervezetek között, most két államtitkár is igyekezett alátámasztani, miért beszélt 18 százalékos béremelési követelésről Orbán Viktor miniszterelnök.


Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben arra kérte a tanárokat, ne követeljenek több pénzt - a miniszterelnök szerint a különböző pontokból 18 százalékos bérkövetelést lehet kiolvasni. A szakszervezetek nem értették, ez hogy jött ki, és többen azzal vádolták a kormányt, a bérkövetelés emlegetésével a társadalmat akarják ellenük hangolni.


Most kiállt az Emberi Erőforrások Minisztériumának két államtitkára, Rétvári Bence és Palkovics László, és levezették, hogyan jött ki a 18 százalékos emelés.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár azt mondta, a Pedagógusok Szakszervezetének 25 pontja közül a következő három okozna direkt, vagy indirekt bérnövekedést:
  • Vissza kell állítani a pedagógusok kötelező óraszámát, főszabályként heti huszonkét órával. A többlettanítás után óradíjat kell fizetni.
  • Vissza kell állítani az órakedvezményt – heti két óra –, az osztályfőnöki feladatot, a munkaközösség-vezetői feladatot, illetve a diákönkormányzatot segítő feladatot ellátó pedagógusok részére.
  • Vissza kell hozni a minőségi munkavégzésért járó pótlékot, a minőségbiztosítás feladataiban való közreműködésért járó pótlékot, az integrált felkészítésben való részvételért járó pótlékot.
Számításaik szerint az első 10, a második egy korábbi bázishoz képest 5, a harmadik pont pedig 2,5 százalékos emeléssel járna. A különböző pótlékok kérdése ebben nincs is benne, ahogy a pedagógusokat segítők béremelési követelése sem - magyarázta Palkovics.

Rétvári Bence kapásból felsorolta, hogy az elmúlt években mennyit költöttek béremelésre - összesen 234 milliárdot -, szerinte ez a legfontosabb szám, mikor a köznevelésre fordított pénzről beszélünk. Azt mondta, az elmúlt négy évben egy gyakornok besorolású, főiskolai tanár bére 122 ezerről 170 ezerre nőtt, egy 18-20 éves gyakorlattal rendelkező pedagógusé pedig 172 ezerről 227 ezerre.

Cselei Márta tanár közben nyílt levelet írt a miniszterelnöknek, amelyben részletezi a fizetését. A 40 éve a pályán lévő pedagógus bérén nem az látszik, mint amiről Rétvári beszélt. Azt írta, 2010-ben a havi nettója kicsit több mint 211 ezer volt, ez 2015-re 235 ezer lett úgy, hogy 13-ban például csak 187 ezret vitt haza.

Arra a felvetésre, hogy a pedagógusok úgy érzik, a társadalmat akarják ellenük hangolni, Rétvári Bence azt mondta, ők azokról a kérdésekről beszélnek, amiket a pedagógusok fontosnak tartanak, és a korábbi megbeszéléseken úgy tűnt, ezek is azok közé tartoznak. A 25 pont többi részét is „szívesen a kerekasztal napirendjére tűzik”. Azt „sajnálatosnak” tartja, hogy a szervezetek a követelésüket elmondják, de a kerekasztalhoz nem ülnek le.

Arról még nem kaptak hivatalos tájékoztatást, hogy a Pedagógusok Szakszervezete elkezdte előkészíteni a sztrájkot.