Állampapírt menekített ki a külügy a Quaestortól

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A külgazdasági minisztérium visszautasította, hogy fülest kapott, és azért vette ki a pénzét a bedőlt brókercégtől. Közleménye szerint csupán gondos gazdaként járt el, ahogy a Buda-Cash botrány után mások is. Ráadásul csak állampapírt tartott a számláján.


A Külgazdasági és Külügyminisztérium cáfolta, hogy bármilyen törvénytelen információi lettek volna, és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. ezért vette volna ki a tőkéjét a Quaestortól. Az Index értesülése alapján terjedt el a sajtóban, hogy a külügy tudta, mikor kell kimenekítenie tőkéjét a brókertől. A minisztérium azonban állítja, hogy a kereskedőház csak úgy járt el, mint a többi befektető: amikor látta, hogy bedől a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír Zrt., megpróbált még időben hozzájutni a pénzéhez.


A szaktárca hangsúlyozza, hogy a számláján ráadásul csak állampapír lehetett. A kereskedőház 2013 márciusában kötött szerződést a Quaestorral, amely "korábban mindenfajta felügyeleti vizsgálaton megfelelt, a cégnél történő pénzelhelyezést a felügyeleti szervek soha nem minősítették kockázatosnak" - állapítja meg a minisztérium.

A kereskedőháznak egyetlen értékpapírszámlája volt, a szerződés szerint azon csak állampapír lehetett,


az MNKH tehát a legbiztonságosabb formában tartotta az adófizetők pénzét, az MNKH nem kezdeményezett kockázatos ügyleteket!

- állapította meg a külügy. 2015 márciusában a számlán tartott összeg 3,8 milliárd forint volt. A minisztérium azt a következtetést is levonja, hogy miután az MNKH a pénzt nem a Quaestor vállalati kötvényeiben, hanem állampapírban tartotta, a tőke kivétele nem járult hozzá a Quaestor csődjéhez. Az MNKH vezetősége március 5-én döntött arról, hogy kiveszi a tőkéjét a Quaestortól. Az MNB öt nappal később, március 10-én jelentette be, hogy részlegesen felfüggeszti a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységét.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium azt is elmagyarázza, hogy részéről a Quaestornál csak az Eximbank tőkeemeléséhez kapcsolódó értékpapírok technikai nyilvántartását segítő számla, úgynevezett értékpapírszámla volt. Ezen értékpapírok alapján gyakorolja a KKM a tulajdonosi jogokat az Exim felett. Ezek forgalomképtelen részvények, amelyek előállítása jogszabály alapján történt. A technikai nyilvántartást segítő számlát azért a Quaestor kezelte, mert


a piaci szereplők közül a számla kezelését egyedül a Quaestor vállalta díjmentesen.

A Buda-Cash bedőlése után ezt a számlát a minisztérium megszüntette.