Állami tisztségviselők hozzátartozói is indulhatnak közbeszerzéseken

-

Eddig az állami vezetők és közjogi méltóságok közeli hozzátartozói nem indulhattak közbeszerzésen, ám egy új törvénymódosítás értelmében ez mostantól megváltozik.


A november elsején bevezetett új közbeszerzési törvény szerint nem csak maguk az állami vezetők – például Orbán Viktor, Áder János vagy Kövér László – nem pályázhatnak közbeszerzéseken, hanem közeli hozzátartozóik sem. Közeli hozzátartozónak számít a házastárs, az egyenesági rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér, illetve az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa.

A rekordsebességgel benyújtott és elfogadott, a NAV átalakításáról szóló törvényjavaslatba belecsempészett passzus enyhít az eddigi tiltáson. Az új szabály szerint csak az adott vezetővel egy háztartásban élő hozzátartozókra vonatkozik a korlátozás – szúrta ki az úgysenézem nevű blog, ez ráadásul november elsejétől, visszamenőlegesen érvényes.

A törvényjavaslatot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyújtotta be, az Országgyűlés 119 igen szavazat és 69 nem szavazattal engedte át, a fideszes és KDNP-s képviselők mellett DK-sok és Fodor Gábor liberális képviselő is igennel szavazott – utóbbi politikus az Indexnek azt mondta,,véletlenül nyomott igent.