Állami pénzeket nyúltak le 2010-ben, most lettek vádlottak

-

Üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt a Győri Járási Ügyészség vádat emelt huszonnégy ember ellen, akik összesen 56 millió 700 ezer forint vagyoni kárt okoztak az állami költségvetésnek.


A megyei főügyész, Takács Péter közölte: az elkövetők 2010-ben a Mikrohitel programon keresztül jogtalanul igényeltek és használtak fel 3,5 és 7 millió forint közötti összegeket.

A vádlottak a hitel megszerzésére gazdasági társaságokat alapítottak és vállalkozói engedélyeket váltottak ki, emellett hamis tartalmú értékbecslői nyilatkozatokat és hamis számlákat állítottak ki a fedezetként szolgáló ingatlanokról és a hitel felhasználásáról. A számlákat több esetben ugyanaz a vádlott állította ki.

Az Európai Unió Phare programja és a magyar állam által közösen finanszírozott Mikrohitel program a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozások által benyújtott célok megvalósulását segítette utófinanszírozás formájában.

A legfeljebb 7 millió forintos hitel folyósításának feltétele az volt, hogy a beszerzések megtörténtét igazoló szerződéseket és számlákat bemutassák a Mikrohitel Alap kezelését végző, a megyeszékhelyeken található alapítványoknál.