Állami mobilokat csaklizott el a Vodafone a Telekomtól

Fotó: ThinkStockPhotos / István Hajdu

Állami intézmények számára nyújthat mobil távközlési szolgáltatást a Vodafone 2014-15-ben. A társaság közbeszerzésen nyerte el a megbízást.


A nettó 4,5 milliárd forint értékű keretszerződés több tízezer előfizetésre, több száz intézményre terjed ki, beleértve a minisztériumokat, kormányhivatalokat. Ide tartoznak a rend- és közvédelmi szervek – például Országos Rendőr-főkapitányság, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság –, és hatóságok is – mint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Gazdasági Versenyhivatal –, illetve többek között olyan intézmények, mint például az Országos Mentőszolgálat. A közlemény szerint a Vodafone Magyarország kiemelkedően kedvezményes hívás- és SMS, valamint adatcsomagjaival járul hozzá az intézményi szektor távközlési költségeinek optimalizálásához. Az intézmények 2014. január 2-tól kezdhették meg a szerződéskötést a szolgáltatóval.


Az előző nyertes a Telenor volt, de a Telekomnak fáj jobban

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság által kiírt tenderre a Vodafone mellett a Magyar Telekom és a Telenor is pályázott. A tender győztese a Vodafone, az eredményhirdetés szerint a második helyezett a Telekom, harmadik pedig a Telenor lett. Utóbbi két mobilszolgáltatóval akkor szerződhetnek az egyes intézmények, ha valamilyen technológiai okból számukra a Vodafone nem tudja biztosítani a kért szolgáltatást. Ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy csak keretszerződésről van szó, a Vodafone-hoz való átpártolás nem feltétlenül lesz mindenhol automatikus, sokkal inkább egy választható opció. Az előző hasonló tender első helyezettje a Telenor volt, a 14 hónapra szóló megbízás keretösszege 1,5 milliárd forintra rúgott. Az Index viszont iparági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a Telekomnak fájhat jobban az átállás, mert míg a Telenornál 20 ezer SIM-kártyát érint az új szerződés, addig a Telekomnál 150 ezret.