Állami kézbe kerül az Antenna Hungária

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt / MTI/Czeglédi Zsolt

-

Az állam megveszi a francia tulajdonostól a digitális rádió- és tévéműsorok földfelszíni sugárzásával foglalkozó Antenna Hungáriát. A cég egy részét az első Fidesz-kormány idején privatizálták. Az állam visszavásárlási szándékáról lassan egy éve terjednek a pletykák.


Hogy pontosan mennyibe is kerül majd a 100 százalékos állami tulajdonú NIF Zrt.-nek a bevásárlás, az a kiadott közleményből nem derül ki. Annyit tudni, hogy a tranzakció a céget 55,9 milliárd forintra értékeli, illetve a vevő kiváltja az Antenna Hungária részére a franciák által nyújtott tulajdonosi hitelt is. A bevásárlás szükségességét azzal indokolja a NIF vezetője, hogy - a közszolgálati adókon keresztül - egyébként is az állam az Antenna Hungária (AH) legnagyobb megrendelője, illetve a cég visszaszerzése „nemzetstratégiai szempontból kiemelt jelentősségű”.


Az Antenna Hungária nyereséges cég, tavaly 5,6 milliárd forint profitot termelt (ebből még lejön az adó, a kamatkiadások), ám az, hogy olcsón vagy drágán jutott hozzá a magyar állam, csak a pontos számok ismeretében lesz megmondható. Az AH-t több részletben privatizálták 1994-től kezdve. A többségi részesedés eladásával az első Fidesz-kormány idején is megpróbálkoztak, ám azt a kedvezőtlen nemzetközi helyzetre tekintettel elhalasztották, csak egy kisebb részvénycsomagot adtak el. A 75 százalékos részesedésétől az állam végül 2004-ben vált meg, a cég 100 százaléka akkor 62 milliárd forintot ért a vevő Swisscomnak. A svájciak azonban nem sokáig maradtak a műsorszóró gazdái, 2007-ben 80,7 milliárdért a társaságot eladták a francia TDF-nek - aki az analóg korszakból a digitálisba vezette a céget.