Állami hivatal fogadta örökbe Radart, a vakvezetőkutya-jelöltet

-

A Szabad a Gazdi programnak az a célja, hogy minél többen fogadjanak örökbe ebeket.


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a vakvezető kutyák világnapja (április 27.) alkalmából szervezett rendezvényén bemutatta Szabad a Gazdi programjának most induló, Látótárs elnevezésű alprojektjét. Ennek során egy vakvezető kutya képzését kíséri nyomon és segíti a hivatal.

Évente több mint 20 ezer kutya kerül menhelyekre. Mintegy egyötödüket saját gazdája adja be, sokszor csak azért, mert egyszerűen ráunt az állatra. A Szabad a Gazdi program ezen a tendencián szeretne változtatni a felelős állattartással kapcsolatos attitűd formálásával, valamint az örökbefogadás népszerűsítésével, hogy minél több menhelyen élő kutya gazdára találjon.

A NÉBIH a bajai rendezvényen jelentette be új kezdeményezését, a Látótárs projektet, valamint azt, hogy a hivatal „örökbe fogadott” egy kiskutyát, Radart, és segíti vakvezető kutyává válását.

Radart a Vakvezetőkutya-kiképző Iskolában, Csepelen választották be a programba anyja, Mona két kölyke közül. Jelenleg önkéntes kölyöknevelők képzik a négylábút. A kutyák egyéves korukban kerülnek vissza a kutyaiskolába, diszpláziaszűrésen vesznek részt, és amelyek egyéb szempontok alapján is megfelelnek (elsősorban stabil, kiegyensúlyozott viselkedés, barátságosság), azok bekerülnek a körülbelül fél évig tartó kiképzési programba.