Államfők randevúznak

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A visegrádi csoport államfőinek rendszeres évi találkozója kezdődik pénteken a lengyelországi Łańcutban és Rzeszówban. A kétnapos csúcs fő témái az európai önazonosság és kultúra, az ifjúságpolitika, valamint a közép-európai térség gázpiacainak biztonsága.


Az Áder János köztársasági elnök részvételével rendezendő, kétnapos találkozó a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) rendszeres évi államfői csúcsértekezleteinek sorába illeszkedik. A találkozókat nem mindig a V4 soros elnöki tisztségét betöltő országban szervezik, idén azonban Lengyelország – mely júliustól elnöke az országcsoportnak – vállalta a házigazda szerepét.

A csúcsot péntek délelőtt Łańcut középkori kastélyában nyitják meg. A 16. században épült főúri rezidenciában 1996-ban is tartottak egy államfői találkozót kilenc közép-európai elnök részvételével.

A lengyel elnöki hivatal által közzétett program szerint pénteken az államfők két plenáris ülésen tanácskoznak. Az első ülés témája a regionális ifjúságpolitika, a második tanácskozást Európa identitása – hagyományok, értékek, kultúra címmel rendezik meg.