Államfő lenne a fogságból szabadult ukrán pilótanő

Fotó: AFP / SERGEI SUPINSKY

-

Ellenségnek tekinti Oroszországot Nagyija Szavcsenko, akit a napokban cserélt ki orosz felderítőkre az orosz kormány. A pilótanő mégis kész lenne tárgyalni Moszkvával, hogy kiszabadítson minden ukránt. Mivel parlamenti képviselőnek is megválasztották, a napokban bemegy a munkahelyére.


Nem tartja magát hősnek Nagyija Szavcsenko, aki csaknem két évet töltött orosz börtönben. Mások is kibírtak már életükben börtönbüntetést, sőt, még rosszabbat is – mondta az ukrán pilótanő, aki fogolycserével szabadult két napja. Ha pedig az ukránok azt akarnák, kész lenne az államfői tisztet betölteni. Bár vannak kétségei, és nem bízik abban, hogy az ukránok megtanultak – mint fogalmazott – „nem hajdináért szavazni”, azaz nem eladni a voksukat.

Szavcsenko azt mondta, hogy nem igazán vágyik az elnöki posztra, mert „szeret repülni”, de ha kell, „rálép erre az útra, és odaadással fog dolgozni” az állam élén. Szavcsenkót 2014-ben Julija Timosenko Haza pártjának listavezetőjeként távollétében törvényhozási képviselővé választottak. Most azt mondta, jövő kedden bemegy a parlamentbe, és leszedi a róla készült és szabadságát követelő plakátot az ülésterem szószékéről.

Az ország keleti részében zajló fegyveres konfliktust érintően leszögezte, hogy a Donyec-medencében valódi háború zajlik Ukrajna és Oroszország között, nevezzék azt bárhogy a politikusok. Ez nem Ukrajnán belüli polgárháború. Az ellenség Oroszország, és a Moszkva által „megbolondított” szakadárok vagy milicisták – mondta Szavcsenko.

Szerinte a kelet-ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodások nem hatékonyak, de azok nélkül a helyzet még súlyosabb lenne a térségben. A szakadár területeken tartandó helyhatósági választásokat Szavcsenko lehetetlennek ítéli mindaddig, amíg nem áll helyre Kijev ellenőrzése az ukrán–orosz határ teljes szakaszán.

A pilótanő kész közreműködni az Oroszországban jogtalanul fogva tartott többi ukrán állampolgár kiszabadításában. „Akár az ördöggel is leülök tárgyalni, ha kell, minden egyes emberünk szabadságáért.”

Szavcsenko szerint azért bírt ki csaknem két évet fogságban, mert az oroszok megtapasztalták, mennyire ragaszkodik az elveihez. Megértették, hogy nem hajlandó velük együttműködni, ezért nem is tettek fel neki „különösen sok kérdést”. Több esetben, például, amikor az orosz határátlépése céljáról kérdezték, egyenesen a szemükbe nevetett. Szavcsenko mindvégig ragaszkodott ahhoz, hogy őt Kelet-Ukrajnában ejtették fogságba, és erővel vitték Oroszországba.