Államcsínyre készülhetnek a világ ötödik legnagyobb országában

Forrás: AFP / Nelson Almeida

-

Államcsíny veszélyére figyelmeztette Brazília összes diplomáciai képviseletét az ország külügyminisztériuma – számolt be csütörtökön az O Globo című brazíliai napilap.


A körbeküldött levélben arra hívták fel a diplomaták figyelmét, hogy bizonyos médiavállalatok és befolyásos cégek megkísérelhetik a 2018-ig hivatalban lévő, Dilma Rousseff brazil elnök által vezetett kormány megbuktatását. A dokumentum arra buzdíthatja a külképviseletek munkatársait, hogy a fogadó ország képviselőivel folytatott megbeszéléseken rámutassanak Brazília bizonytalan politikai helyzetének veszélyeire.


A több mint 200 millió lakosú dél-amerikai országban a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant korrupciós botrány miatt hónapok óta súlyos belpolitikai válság uralkodik. A brazil elnököt azzal vádolják, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányait vesztegetésekből finanszírozták. Az ellenzék ezenfelül azt veti a baloldali brazil Munkáspárt (PT) színeiben politizáló Rousseff szemére, hogy két évvel ezelőtti újraválasztása érdekében kozmetikázta az állam pénzügyi mérlegét. Emiatt az ellenzék indítványt nyújtott be a parlamenthez, amelyben az államfő elmozdítását kérték.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint Rousseffnek mindössze 10 százalékos a támogatottsága. Legutóbb több millióan vonultak utcára lemondását követelve.

A korrupciós botrányon felül Brazília gazdasága súlyos recesszióba süllyedt, és óriási gondokat okoz a zikavírus terjedése csupán néhány hónappal a nyári olimpiai játékok megrendezése előtt.