„Allah akbar!” - kiáltások törték meg a gyászszünet csendjét

Fotó: AFP / OZAN KOSE

-

Több hazai szurkoló bekiabált a török-görög barátságos meccs előtti egyperces gyászszünet alatt, ám utólag kiderült, hogy ez hagyomány arrafelé.


Botrányosan viselkedtek a szurkolók a kedd esti Törökország-Görögország barátságos focimeccs előtt – írtuk mi is még szerda reggel, miután a párizsi terrortámadások áldozatainak emlékére tartott egyperces gyászszünet alatt számos drukker Allahot éltette, többen pedig pfujoltak a csend idején.Utóbbira van magyarázat, Törökországban ugyanis gyakrabban vannak halálos áldozatokat követelő terrortámadások, ilyenkor a focimeccsek előtti gyászszünetekben mindig pfujolnak. Ez a terroristáknak szól, nem a támadásban elhunyt áldozatoknak, akiket egyébként a török kultúrában mártíroknak tartanak. Ilyenkor egy bizonyos rigmust kiabálnak a szurkolók: „Şehitler ölmez, vatan bölünmez” - azaz „A mártírok halhatatlanok, a földünk oszthatatlan!” Az elmúlt 30 évben több mint 30 ezer török halt meg terrortámadásokban, ez a hagyomány ezért alakult ki.


Hasonló gyászszünet egy török bajnoki előtt:


Az Allah Akbar (Isten a leghatalmasabb) bekiabálásokra viszont nincs igazán magyarázat. A török szurkolók ráadásul ki is fütyülték az ellenfél himnuszát, erre Fatih Terim török szövetségi kapitány így reagált a 0-0-s meccs után: „A szurkolóinknak viselkedniük kellett volna. Görögország a szomszédunk, a mai nap a szomszédok napja, de most nem úgy viselkedtek, mint a jó szomszédok.”