Áll a viták elébe a szingliadó megfontolását javasló Benda József

-

Közölte, hogy hamarosan teljes terjedelmében közzéteszi a HVG által megszerzett és ismertetett, eredetileg belső vitaanyagként készült Cselekvési tervet, amelynek minden pontját vállalja. Eszerint a kérdés nem kerül le a napirendről, noha egy a népességfogyás elleni lépésekről tervezett, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) egyik munkacsoportja által meghirdetett vitát lemondtak, amikor arról a sajtó hírt adott. Az IKSZ közölte, a vita napirendjén szereplő javaslatokat nem támogatja, és jogi lépéseket tesz az ellen, aki mást állít.


Benda József a lemondott vita egyik meghívott résztvevője lett volna. A népességfogyásról szóló A szakadék szélén című könyvét is a KDNP karolta fel, rendszeres vendég KDNP-s rendezvényeken, az IKSZ alapszabálya szerint a KDNP szövetségese.


A lefújt vita lehetséges témái is nagy érdeklődést váltottak ki a közvéleményben, de úgy tűnt, propagálói nem feszítik tovább a húrt. Aztán a HVG cikke az egyelőre nem nyilvános Cselekvési tervről mintha változtatott volna ezen. Benda József a Facebookon jelentette be, hogy felveszi a kesztyűt:


Közzétette: Benda József – 2016. január 14.

„A könyvem alapján készült cselekvési terv »titkos úton« eljutott a HVG-hez, amit velem ismét nem konzultálva szemléztek. Ez ugyan belső vitaanyagként, és nem a nyilvánosság számára készült, szakmailag minden pontját vállalom. Sőt mi több: mivel komplex és átfogó megoldást kínál, csak együtt vállalom minden pontját, nem kimazsolázva a pozitívnak és negatívnak tűnő elemeket politikai pártállás szerint. Mivel egy össznemzeti ügyről van szó, és a legfontosabb céljaim között éppen a nemzeti konzultáció megindítása szerepelt, ezért állok a viták elébe. Induljon meg a nemzeti konzultáció. Bízom abban, hogy lassan letisztulnak az ádáz indulatok, és a kölcsönös félelem helyébe a józan megfontolás kerül. Ha nem rontjuk el, a vita végére kialakulhat egy nemzeti összefogás, amely mentheti meg a magyarságot a teljes pusztulástól. Ha elrontjuk, mindannyian viseljük ennek a következményeit, személy szerint. Ezért a következő napokban a cselekvési tervet teljes terjedelemben föl fogom tenni a honlapomra” – ez az ígéret cikkünk megjelenéséig nem teljesült, és nem világos, melyik Benda honlapja, lehet, hogy saját Facebook-oldalára vagy a Népességünk gyarapodása nevű Facebook-csoportra gondol (fent ennek a profilképe látható).


A Cselekvési tervben (A szakadék szélén című Benda-könyvtől eltérően) már szerepel a szingliadó is a „gyermektelenségi adó” szinonimájaként – egyebek között erre hívja fel a figyelmet a HVG cikke, a megszerzett dokumentumot ismertetve. Igaz, az anyag első körben hatástanulmány elkészítését javasolja, amely megvizsgálná a gyermekeket nem vállalókat érintő adónem bevezetésének „legkevesebb ellenállást kifejtő formáját”.

A HVG szerint Benda ennél is tovább megy: a 10 fősnél nagyobb munkahelyeken például népesedési megbízottat kellene foglalkoztatni a szülőképes koruk végéhez közel álló nők túlfoglalkoztatásának megakadályozása érdekében. Az elemzés szerint az ő késői gyerekvállalásuk jelenti ugyanis az utolsó reményt a kedvezőtlen demográfiai trendek megfordítására, mivel utánuk már csak egyre kisebb létszámú korosztályok következnek.

A szülőképes korból kifutni készülők esetében még az abortusz átmeneti korlátozását is megfontolásra ajánlja a HVG által megismert szakértői anyag. Aki pedig az akarata ellenére sem tudna életet adni gyermekének, annak a magzatát – átmenti időre szóló engedéllyel – béranya is kihordhatná.