Különleges jogokat adna magának a kormány terrorvészhelyzet esetén

-

A Jobbik és az LMP támogatja a Fidesz javaslatát. A tervezett alkotmánymódosítás lehetővé tenné, hogy a terrorvészhelyzet bevezetésekor bizonyos törvényeket átmenetileg felfüggesszenek, vagy eltérjenek tőlük.


Alkotmánymódosítást javasolt a kormány a Simicskó István honvédelmi miniszter által kezdeményezett ötpárti budapesti egyeztetésen. A tárgyaláson a kormánypárt mellett a Jobbik és az LMP képviseltette magát, az MSZP nem vett részt rajta.

Az alkotmánymódosítás lényege, hogy a kormány terrorfenyegetettség vagy terrortámadás esetén terrorveszélyhelyzetet hirdethetne úgy, hogy egyes törvények alkalmazását átmenetileg felfüggeszthetné, eltérhetne tőlük. Egy ehhez hasonló terrorvészhelyzetet kimondó rendelet 60 napig maradnának hatályban, és ha a parlament nem erősíti meg vagy nem hosszabbítja meg ezt a határidőt, 60 nap után hatályát vesztené.

Terrorveszélyhelyzetben a honvédség is csatlakozna a rendőrséghez a belbiztonsági ügyekben. Gulyás Gergely szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben már volt erre példa, és az európai biztonsági helyzet megváltozására miatt szükséges a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó új alaptörvényi szabályozás.

Mivel az alaptörvény megváltoztatásához az összes képviselő kétharmadának támogatására van szükség, ellenzéki igen szavazatok is kellenek hozzá.

Szavai szerint a kormányzati javaslattal az alkotmányban most is megtalálható veszélyhelyzethez hasonló terrorveszélyhelyzet mint önálló tényállás jönne létre. Plusz garancia lenne, hogy a köztársasági elnököt és az állandó parlamenti bizottságokat folyamatosan tájékoztatni kellene.

Gulyás szerint a Jobbik és az LMP támogatást mutattak a megbeszélés során.