Alkotmánymódosítás: a Jobbik és a Fidesz egyetért

-

Az ötpárti egyeztetésen nem vett részt az MSZP és az LMP. Úgy tűnik, a Fidesz és a Jobbik között nincs vita.


Egyetértettek a kormánypártok és a Jobbik az alkotmánymódosításról szóló egyeztetésen. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint egyetértés volt abban, hogy az Országgyűlésnek kell döntenie arról, hogy a nem magyar és nem uniós állampolgárok hogyan élhetnek Magyarországon. Nem Brüsszel és nem az ENSZ, hanem a magyar hatóságok dönthetik el, hogy egy harmadik országbeli állampolgár egyedi kérelmének helyt adnak-e – mondta Kósa. Szerinte a felmerülő jogtechnikai kérdések az érdemi vitát nem érintik, és úgy látja, a parlament november 8-án elfogadhatja a módosítást.

A pártok közötti egyeztetés kétszintű – mondta a frakcióvezető: Orbán Viktor a Fidesz elnökeként kétoldalú egyeztetéseket folytat a pártelnökökkel, a Fidesz frakciója pedig ötpárti egyeztetéseket kezdeményezett. Előbbi egy politikai, utóbbi egy szövegező fórum.


Szervezeti káosz

Kósa szerint a szocialistákra, ahogy eddig, az ország védelmében ezután sem lehet számítani. Ellentmondásosnak nevezte az MSZP pártelnöke és frakcióvezetője nyilatkozatát, ahhoz hasonlítva a helyzetet, amikor „egyszerre képviseltek munkásmozgalmi elméleti emberek égbekiáltó ostobaságokat, amelyek ellentmondtak egymásnak, és azt mondták, hogy azt dialektikusan kell felfogni”. Szerinte az LMP „megsértődött”, miután egy senki által össze nem hívott hétfői egyeztetésre mentek el. Értékelése szerint az eset a pártnál uralkodó szervezeti káosznak köszönhető.


Mérsékelnék a károkat

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta, hogy az alaptörvény módosításával az ország érdemi jogi védelmet kap a betelepítési kvótákkal szemben. Nemzetközi jogászok véleményét és a német alkotmánybíróság állásfoglalását is osztják, amely szerint a tagállami alkotmány magasabb rendű, mint egy másodlagos uniós jogforrás.

A frakcióvezető szerint azt javasolták, hogy az idegen, harmadik országbeli állampolgárok körét pontosítsák, továbbá az alaptörvényhez kapcsolódó, a betelepítésről szóló jogszabályt sarkalatosként határoznák meg. Utóbbi szerinte garanciát adna, mert az alaptörvény nem egy feles többséggel könnyen felülírható törvényre hivatkozna.

Volne azt mondta, hogy felelősnek érzik magukat az országért, és közreműködnek abban, hogy a népszavazás okozta károkat mérsékelni tudják. Szomorúnak nevezte, hogy más ellenzéki pártok nem jelentek meg, szerinte a baloldal „úgy viselkedik, mint egy durcás kisgyerek”, az LMP-ből pedig „gyakorlatilag csak a zavar árad”.