Alkotmánybírósággal fenyegeti Merkelt a bajor CSU elnöke

Fotó: ANADOLU AGENCY / Lukas Barth

-

Horst Seehofer, a kisebbik kereszténypárt és egyben koalíciós partner, a bajor CSU elnöke először írásban akarja felszólítani a kancellárt és az általa vezetett kormányt a német határokon való „rendezett viszonyok” helyreállítására.


A tartományi miniszterelnök a Der Spiegel című hírmagazinnak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy amennyiben ez nem történik meg, a bajor kormánynak nem marad más, minthogy az alkotmánybíróságnál tegyen panaszt.

Erősödött a nyomás Merkelre a másik koalíciós partner, a Német Szociáldemokrata Párt, az SPD részéről is. Thomas Oppermann, az SPD parlamenti frakciójának vezetője a dpa hírügynökségnek nyilatkozva közvetve a Merkel által szorgalmazott európai megoldást kérte számon a kancellártól. Oppermann szerint a kancellárnak mindent meg kell tennie az általa javasolt megoldás sikere érdekében.

A ZDF országos közszolgálati televízió pénteken ismertetett felmérése szerint Németországban megváltozott a közhangulat a szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális zaklatások és rablások óta. A lakosság többsége már azt gondolja, hogy az ország nem tud megbirkózni a menekültek nagy számával.