Alkotmánybíróság előtt a férfiak kedvezményes nyugdíjazása

-

Az alkotmányjogi panaszt Dessewffy Alice ügyvéd nyújtotta be, akiről a HVG korábban azt írta, az erősen fideszes kötődésű Ügyvédi Összefogást vezette még tavaly. A Kúria átengedte azt a népszavazási kérdést, amely arról szól, a férfiak is nyugdíjba mehessenek 40 év munkaviszony után.


Az alkotmányjogi panasz lényege, hogy a sikeres népszavazás következménye sértheti az alaptörvény azon rendelkezéseit, mely szerint a női esélyegyenlőség, az egyenlő bánásmód a pozitív diszkrimináción keresztül valósul meg - mondta Dessewffy Alice ügyvéd. A szakember szerint ezt a fajta pozitív diszkriminációt a legtöbb európai országban alkalmazzák. Dessewffy Alice azt mondta, a magánszemélyek és nőszervezetek megbízásából nyújtotta be a napokban.


Idén áprilisban Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezete ügyvivő testületének tagja magánemberként kezdeményezett népszavazást arról, hogy a nőkhöz hasonlóan a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak 40 év munka után.

A népszavazás kezdeményezője és a támogató szervezetek szerint sérti az esélyegyenlőséget, ha a társadalom egyik rétegének van ilyen kedvezménye, míg másoknak nincs. Ezt a diszkriminációt pedig úgy kell megszüntetni, ha a férfiak is nyugdíjba mehetnek korábban.

A Nemzeti Választási Bizottság áprilisban megtagadta a népszavazási kérdés hitelesítését, a többi között azért, mert annak hatása lehet a költségvetésre, másrészt nem egyértelmű a kérdés. A kérdést benyújtó ezt a határozatot megtámadta a Kúrián, amely elrendelte a kérdés hitelesítését,


mert álláspontja szerint önmagában az a tény, hogy a kérdésnek költségvetési kihatása van, nem elég.

A Kúria szerint a konkrétumokat úgyis az Országgyűlés határozza meg, ideértve a költségvetési hatásait is. A Kúria szerint a kérdés is egyértelmű: akarnak-e változtatni a feltételeken, vagy nem. Az aláírásokat november 5-ig lehetne gyűjteni.

Dessewffy Alice kifejtette: bár az alkotmányjogi vitában nem lehet érv, de érdemes belegondolni a sikeres népszavazás költségvetési kihatásaiba. A nők öt éve mehetnek nyugdíjba 40 év után, ez alatt 130 ezer nő élt a lehetőséggel, ez 615 milliárdba került. Ha a férfiak is korábban mehetnek nyugdíjba, első évben 150 ezren hagyhatják ott a munkahelyüket, ez kapásból 120 milliárdba kerülne a nyugdíjkasszának, a járulékkiesés pedig 140 milliárd. Dessewffy Alice szerint az is elképzelhető, hogy egy sikeres népszavazás esetén elvennék a kedvezményt a nőktől.

Az Alkotmánybíróság idén dönthet a beadványról, addig felfüggesztették a Kúria határozatának végrehajtását.


Vargának sem tetszik az ötlet

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Origonak korábban azt nyilatkozta, ha sikeres lenne a népszavazás, csökkenhet a nyugdíj.


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László szerint a kezdeményezés „felelőtlen és demagóg ötlet.”