Alkalmazkodnak a dróthálóhoz a menekültek a határon

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

A Délmagyar.hu újságírói úgy látták, hogy a több ezer kilométeres útvonalon is módosítanak egy kicsit, és a kerítésmászást is megoldják. A probléma csak az, hogy a rongálásért egyre súlyosabb büntetés jár.


A hálózsák és a hátizsák a drótháló leküzdésének legjobb segédeszközei. Az újságírók szeme láttára mintegy 40-en mászták meg a háromsoros drótakadályt Röszkénél, alig 200 méterre az újranyitott régi átkelőtől.


A csoportot azonban már várták a rendőrök, miután a hőkamera mindent lát. A rendőrség több kisbusszal érkezett a határzárhoz. A határsértőket gyorsan elszállították, helyüket a helyszínelők vették át: a kerítésrongálás vétség - írja a Délmagyar.

A parlament szeptember első napjaiban sürgős eljárásban fogadhatja el a büntető törvénykönyv (Btk.) illegális bevándorlással összefüggő szigorítását. A Fidesz azt szeretné, hogy letöltendő börtönbüntetéssel szankcionálhassák a határ törvénytelen átlépését, a határzár megrongálását, és szabjanak ki különösen példás büntetést, gyors bírósági eljárásban az embercsempészekkel szemben.

A röszkei útvonal egyúttal azt is jelenti, hogy a menekültáradat Ásotthalom térségéből Röszke–Szeged felé mozdult el. A szegedi lap úgy tudja, a napi 1500-1800 menekültből mindössze 150-200-an próbálkoznak Ásotthalomnál, a többiek a Tisza vonalát követik.