Aliyev kampánya: Jereván azeri terület

Fotó: MTI/EPA/AP POOL / Alekszandr Zemljanyicsenko

-

Az azeri államfő bejelentett igényét az örmény fővárosra.


"Jereván történelmileg a mi területünk, s nekünk, azerbajdzsániaknak vissza kellene térnünk ezekre a földekre" – mondta Ilham Aliyev elnök a kormányzó Új Azerbajdzsán Párt bakui kongresszusán. "Politikai és stratégiai célunk ez, amelyhez apránként kell közelítenünk."

Az örmények szerint Aliyev kampánybeszéde beszéde "abszurd és esztelen", és azt jelzi, hogy Azerbajdzsán nem hajlandó békésen rendezni évtizedes konfliktusát a szomszédjával – mondta Edvard Sarmazanov, a jereváni parlament elnökhelyettese.

Az Azerbajdzsánt 2003 óta vaskézzel irányító autokrata Aliyev elnöki rendeletben írta elő, hogy az október 17-ére tervezett elnökválasztást hozzák előre április 11-re.

Aliyev területi igényét az igényét a Perzsa Birodalomnak alárendelt Erivan Kánságra alapozta, az jelentette a muszlim uralmat az örmények lakta területek felett a 18. században. A térség később a Cári Oroszország fennhatósága alá került, Örményország és Azerbajdzsán mai határait pedig a szovjet korszakban jelölték ki. A két állam 1992 és 1994 között háborúzott a zömében örmények lakta Hegyi-Karabahért. A terület hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozik, de a konfliktus eredményeként magukat helyi örményeknek valló szakadárok ellenőrzése alá került.