Borzalmas állapotok vannak a tököli fiatalkorúak börtönében

-

Az épület állapota nagyon leromlott, a személyzet pedig bántalmazza az elítélteket – derült ki az ombudsman jelentéséből.


Emberhez méltatlan körülmények között tartják a fiatalkorú fogvatartottakat a tököli Büntetés-végrehajtási Intézetben – írta a Magyar Nemzet szerdán Székely László ombudsman jelentése alapján.

Székely László helyszíni vizsgálatának első napján 762 fogvatartott tartózkodott a börtönben, ez közel 95 százalékos telítettséget jelentett, és közülük csak 158-an voltak fiatalkorúak, ami a jelentés szerint ellentmond az intézet eredeti funkciójának.

A jelentés megállapította, hogy a magánzárkák nagyon kicsik, a fogvatartottak mozgástere nem éri el a jogszabályban meghatározott 6 négyzetmétert. A helyiségekben gyenge volt a világítás, a leromlott állapotú vécéknek nem volt fedelük, a falból balesetveszélyes csaptelepek álltak ki. Több helyiségben a falakon és a mennyezeten testváladék nyomait lehetett látni, többen panaszkodtak arról, hogy csótányok és poloskák tanyáznak a cellákban.

Székely László szerint a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházának épületében található szállítózárkában – ahova az ország többi intézetéből érkeznek a rabok – a foglyok egészségtelen körülmények között várakoznak és erőszaknak vannak kitéve.

Az ombudsmani interjúk során kiderült, hogy a személyzet egyes tagjai bántalmazzák az elítélteket. Többen társaiktól szenvedtek el erőszakot, de gyakoriak a rasszista és szexista megjegyzések is.

Székely László az őrök brutalitása kapcsán rámutatott arra, hogy a személyi állomány kiválasztási folyamatában kiemelt hangsúlyt kell kapnia a pályázó személyi és pszichológiai alkalmasságának. Ugyanakkor megállapította azt is, hogy a súlyosan leterhelt dolgozók tagjainál már megjelentek a börtönstresszre utaló jelek is.