Alig tudott felkelni Fa Nándor

Fotó: MTI / Imoca Ocean Masters / Th.Martinez

-

A Barcelona World Race után az eredeti program szerint folytatja felkészülését a jövő évi Vendée Globe szóló földkerülő versenyre Fa Nándor. A magyar hajós az MTI-nek elmondta, fizikailag erősnek érzi magát, a hajóról pedig mindent megtanult a 110 napos út során.


Nehezebb volt felébredni, mint a hajón, mert a kényelmes ágy nagyon visszahúzza az embert

– nyilatkozott az MTI-nek kedden délelőtt Fa Nándor, aki társával, az új-zélandi Conrad Colmannal helyi idő szerint hajnali egy órakor futott be Barcelonába. A 61 évével a mezőny legidősebbjének számító Fa Nándor elmondta, fizikailag jól bírta a megmérettetést.

„Kíváncsi voltam magamra, hogy ilyen idős fejjel, mire leszek képes. De sikerült nagyon gyorsan visszaacélosodni, ha úgy tetszik, erősebb vagyok, mint valaha. Alapvetően szóló vitorlázónak tartom magam, s erre most is szükség volt, amikor Conrad vállsérülése miatt két hétig gyakorlatilag egyedül vittem a hajót” – mesélte, jelezve, ha eddig voltak is benne kérdőjelek a fizikális megterhelés miatt, ezután már optimistán tekint a jövőbe. Az eredeti programban idén még két tengeri verseny szerepelt, a Rolex Fastnet Race és a Transat Jacques Vabre.

„Tartom magam az eredeti tervekhez. Az út során mindent megtanultam a hajóról, olyan tapasztalatokat szereztem, amilyeneket más tesztkörülmények között nem lehet. Végig jegyzeteltem, és továbbra is az a véleményem, hogy a Spirit of Hungary abszolút komoly eredményekre képes. Persze gondolkodás nélkül nem költhetjük a pénzt, mint esetleg más csapatok, de az ésszerűség határain belül mindent megteszünk a hibák kijavítására” – tette hozzá.

Fa Nándor közölte, még nem tudja, ki lesz a társa a következő két tengeri versenyen. „Conrad nyitott a további együttműködésre, de neki is van külön programja. Még a jövő zenéje, kivel fogok hajózni.” A saját fejlesztésű és építésű Spirit of Hungaryről elmondta, a hajó Barcelonában marad, ott készítik fel a folytatásra.