Alig maradt olajmezője az Iszlám Államnak

Fotó: AFP / William Dunlop

-

A német hírszerző szolgálat (BND) szerint az Iszlám Állam elvesztette egyik legfontosabb bevételi forrását Irakban, miután a kurd önvédelmi erők és az iraki hadsereg az utóbbi hetekben az összes fontos iraki olajmezőt felszabadította a dzsihadista szervezet uralma alól - írta a Süddeutsche Zeitung című német lap honlapján. Eközben az iraki miniszterelnök bejelentette, hogy szerdán a hadsereg el-Anbár tartományban indított újabb offenzívát.


A német lap a BND jelentésére hivatkozva azt írta, hogy mostanra az Iszlám Állam kezén egyetlen, napi kétezer hordó kitermelésére alkalmas olajmező maradt Irak területén. Ez az a dzsihadisták által korábban birtokolt mezők kapacitásának mindössze öt százaléka. A BND szerint a terrorcsoport már nem tud említésre méltó olajexportot folytatni, sőt az általa uralt területek ellátása is gondot okoz.


Az utóbbi hetekben a kurd önvédelmi erők északi irányból, az iraki hadsereg és a szövetséges síita milíciák pedig délről, Tikrít városának környékén szorították vissza az Iszlám Államot, aminek során három fontos olajmezőt foglaltak vissza szervezettől. Ebből kettőt a visszavonuló dzsihadisták felgyújtottak, ami a BND szerint annak a jele, hogy nem tervezik azok közeljövőbeli visszafoglalását.

A német szolgálat értékelése szerint az iraki veszteségeket a terrorszervezet által uralt szíriai olajmezők sem tudják ellentételezni. Ezek nagyjából napi 15 ezer hordós kapacitással bírnak, de az ottani létesítmények a négy éve tartó polgárháború miatt elhanyagolt állapotban vannak, és a kitermelést a szakemberek hiánya is nehezíti.

Mindazonáltal a Süddeutsche Zeitung jelentése szerint az Iszlám Állam továbbra is a világ leggazdagabb terrorszervezete, a német külügyminisztérium becslése szerint egy és kétmilliárd dollár közötti vagyonnal bír.

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a tikríti győzelem után az iraki erők a szunnita többségű, az ország nyugati részén lévő el-Anbár tartományban indítottak újabb offenzívát az dzsihadisták ellen. Ezt követően ostromolhatják majd meg Irak második legnépesebb városát, Moszult, amely a dzsihadisták ellenőrzése alatt van.