Alig kapnak benzint az állami vezetők Észak-Koreában

Fotó: AFP / ED JONES

-

A takarékoskodás miatt egy légi bemutatót is lemondtak.


Észak-Korea áprilisban elhatározta, hogy egymillió tonnára növeli olajtartalékát, kivédendő az esetleges újabb büntetőintézkedéseket – írja Tokio Simbun. A lap szerint a döntést az Állami Ügyek Bizottsága hozta meg Kim Dzsong Un indítványára. Az egymillió tonna Észak-Korea éves olaj- és olajszármazék-importjának körülbelül a fele-harmada. Becslések szerint Phenjan évente 1,5-2 millió tonna olajat és olajszármazékot importál, és ennek több mint 90 százalékát Kínából.

Az Állami Ügyek Bizottságának döntése után Phenjanban ugrásszerűen nőtt az olaj és az olajtermékek ára és sok benzinkút bezárt. Azóta az árak valamelyest stabilizálódtak, de nemrég elkezdtek ismét emelkedni, ami elindította a találgatást arról, hogy a hatóságok szándékosan korlátozzák a piacra jutó olaj mennyiségét. A magas rangú tisztségviselők is csak korlátozott fejadagot kapnak benzinből, és rá vannak utalva, hogy magánkereskedőktől vásárolt benzint töltsenek autójukba, ha el akarnak jutni a munkahelyükre.

Észak-Korea nemrég úgy döntött, hogy nem rendezi meg az eredetileg szeptember 23-24-ére Vonszan városba tervezett légi bemutatót, nyilvánvalóan azért, hogy takarékoskodjon a repülőgép-üzemanyaggal – írja a Yonhap hírügynökség.