Alig ismerjük a világ leggazdagabb emberét

Fotó: AFP / MIGUEL RIOPA

-

Már nem Bill Gates vezeti a leggazdagabbak listáját, hanem a Zara alapítója, Amancia Ortega.


Az idén 80 éves üzletember vagyona most már 79,5 milliárd dollárra rúg, mellyel megelőzi Gates 78,5 milliárdját. Ám sokan még a nevét sem hallották – írja róla a Portfolio.

Ortega 1975-ben alapította a Zarát akkori feleségével, Rosaliával, aki 2013 augusztusában halt meg, de már korábban elváltak, Ortega 2001-ben nősült újra.

Mára az Inditex nevű cége, mely a Zara mellett a Massimo Duttit és a Pull&Beart is tulajdonolja, 6600 kirendeltséggel bír a világ minden táján.

Egy kis spanyol faluban született 1936-ban, a spanyol polgárháború idején. Gyermekkorát La Coruna egyik legszegényebb negyedében töltötte. A család sokat nélkülözött, apja vasúti munkás volt, édesanyja takarítónőként dolgozott. 14 évesen vállalt munkát először egy szabónál.

Ortega és felesége ma egy diszkrét apartmanban él La Corunaban, Spanyolországban. A ház az Atlanti-óceán partjához közel fekszik. Visszahúzódó emberként ismerik, aki nem igazán szereti a nyilvánosságot. A Bloomberg 2012-ben megjegyezte, hogy addig mindössze csak három újságnak adott interjút. Szerényen öltözködik (és nem Zara márkájúba), mindennap ugyanabba a kávézóba jár, az alkalmazottakkal ebédel együtt a menzán.