Alibit próbált igazolni a romagyilkosságok vádlottjának

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Elismerte bűnösségét a hamis tanúzással megvádolt nő büntetőperének első tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon – közölte a Fővárosi Törvényszék.


A vádlottat évekkel ezelőtt hallgatták ki tanúként a Budapest Környéki Törvényszéken a romagyilkosságok elsőfokú büntetőperében. A vád szerint többször is hamis tanúvallomást tett a büntetőperben az elsőfokú bíróságon, annak ellenére, hogy annak törvényi következményeire a bíró nyomatékosan figyelmeztette.

A bíró 2014-ben feljelentette, az ügyészség 2016 őszén emelt vádat életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekménnyel kapcsolatban elkövetett hamis tanúzás miatt.

Az első tárgyaláson a vádirat ismertetése után a vádlott nem kívánt személyesen nyilatkozni, írásba foglalt vallomását a bíró olvasta fel. A vádlott elismerte bűnösségét, ugyanakkor arra hivatkozott, hogy az alapügyben kényszer, fenyegetés hatására tett vallomást, féltette gyermeke és saját életét. A vádlott a szerdai tárgyaláson fenntartotta írásbeli vallomását, de kérdésekre nem válaszolt. A bíróság megkezdte az iratok ismertetését, ez várhatóan a következő tárgyalásokon folytatódik.

A romagyilkosságokként ismertté vált bűncselekmény-sorozatban kilenc helyszínen fegyveres, Molotov-koktélos támadásokat hajtottak végre romák otthonai ellen 2008-2009-ben. Hat embert, köztük egy gyermeket megöltek, öt áldozat megsérült, összesen ötvenöt ember testi épsége került veszélybe. A büntetőperben három vádlottat 2016-ban tényleges életfogytiglanra, egyet 2015-ben 13 évre ítéltek jogerősen a bíróságok, amelyek kimondták azt is: a támadások indítéka rasszizmus, cigányellenesség volt.

A gyilkosságsorozat elsőrendű vádlottjának egykori munkaadóját, F.-né Ny. Évát 2015-ben gyanúsították meg hamis tanúzással. A gyanú szerint a nő a bíróságon hamis alibit próbált igazolni az egyik vádlottnak az enyhébb büntetés érdekében.