Ali előtt a legkeményebbek is meghajoltak

Fotó: AFP / PAUL J. RICHARDS

-

Muhammad Ali személyében olyan sportoló távozott az élők sorából, akiről egy NBA-vel, NHL-vel és NFL-lel foglalkozó sportműsor sem tud szó nélkül elmenni. A ligák és a sportolók is keserűen vették tudomásul, hogy elment „A Legnagyobb”, de mindenki a legszebb gondolatokkal emlékszik rá. A Trash Talk-os fiúk is, akiknek a pólóján Ali-idézetek lesznek pénteken.


Ha bárki kételkedne abban, hogy Muhammad Ali volt „A Legnagyobb”, érdemes meghallgatni, mit mondott róla Mike Tyson, a nehézsúlyú ökölvívás rosszfiúja Arsenio Hall showjában még 1989-ben (a lényeget 2:10-nél mondja ki):„Mindenkinek fejet kell hajtania és be kell ismernie, hogy ő minden idők legnagyobbja.”

Történelmi és sportolói nagyságáról mi sem árul el többet, minthogy
az NHL sztárjai és csapatai közösségi oldalaikon azonnal reagáltak a hírre
az NBA döntőjének második meccse gyászszünettel kezdődött Oaklandben.És többek között Lebron Jamest és Steph Curryt is kérdezték arról, mit jelentett nekik az ikon, és ők természetesen elismerően szóltak róla. James addig ment, hogy ő az olyan emberek nélkül, mint Ali nem ülhetne ott egy sajtótájékoztató-teremben, és nem mehetne csak úgy be egy étterembe, és hogy nagyságát csak 20 százalékban határozza meg az, mekkora ökölvívó volt.

•Az NFL pedig több interjút is kiadott, amelyben jelenlegi és korábbi játékosok tisztelegtek előtte. Kortársa, Jim Brown szavai ráerősítettek arra, amit James is mondott. „Olyan lehetősége volt felszólalnia a rasszizmus és a diszkrimináció ellen, mint senki másnak, hiszen nehézsúlyú világbajnok volt, és ezt ő csodálatosan ki is használta. Sokan kritizálták, de mára az emberek megértették, hogy ezt egész Amerikáért tette,


mert jobbá akarta tenni ezt az országot.”

Aliről köztudott, hogy a 60-as 70-es években nagyon kemény küzdelmet folytatott az egyenjogúságért. Egy időben az a legenda terjedt róla, hogy az 1960-as római olimpián nyert aranyérmét azért dobta be az Ohio folyóba, mert nem engedték be egy étterembe, mivel fekete. Ez valójában nem így volt, elvesztette, és 1996-ban Atlantában az USA-Jugoszlávia olimpiai kosárdöntő alatt kapott egy másolatot róla Juan Antonio Samaranchtól, amihez a Dream Team III és a jugoszláv-válogatott tagjai gratulálhattak elsőként.De egyébként is jellemző volt rá, hogy szívesen járt kosárlabda-mérkőzésekre, és ha kicsit barangolunk az interneten, számtalan közös képet és történetet találunk vele és a különböző korszakok NBA-sztárjaival. Ugyanez igaz az NFL-re is, ahol rengeteg barátra lelt, többek között a fent idézett Jim Brown is közéjük tartozott, de a legviccesebb története a ligával, hogy 1979-ben kiállt egy jótékonysági-meccs erejéig a Denver Broncos kőkemény védőjével, Lyle Alzadóval.

Arra is jutott ideje, hogy egy NHL-es hokissal is összemérje erejét, az Edmonton Oilers verőembere, Dave Semenko volt a szerencsés, aki 1983-ban öklözhetett a már visszavonult bajnokkal egy bemutatón.Pénteken 18:30-tól a Sport1-en a Trash Talk műsorvezetője, Szaniszló Csaba és szakértői is tisztelegnek a felejthetetlen örökös bajnok előtt, Bencsics Márk, Szuper Levente és Tőrös Balázs egy-egy emlékezetes, személyre szabott idézetet visel majd a pólóján, és a műsorban az NBA-döntő első három meccse, az NHL fináléja és az NFL holtszezon eseményei (többek között a Broncos látogatása fehér házban) mellett Muhammad Aliról is beszélnek majd.


A Trash Talk után a 20 órától a Sport1-en Ali-emlékműsor lesz, ahol „A Bajnok” legendás meccseiből is láthatnak felvételeket a nézők.