Alföldi: Tarlós ne nevezze a melegeket visszataszítónak!

-


Megkezdődött a Budapest Pride fesztivál péntek este. A megnyitón a szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke azt mondta: ahhoz, hogy valódi mozgalomként erősödhessen tovább a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség, teljes spektrumát figyelembe kell venni, senkit nem szabad hátrahagyni.

Nagy Szilvia szerint az elmúlt húsz év eredményeit együtt érték el az LMBTQ-közösség tagjai. Kifogásolta, hogy a tolerancia szót gyakran használják, könnyű eladni. „Orbán Viktor szerint például Magyarország egy toleráns ország”, de valójában „ügyesen bújtatott elutasítás” áll a háttérben Magyarországon. Az alapítvány elnöke úgy vélte, mindig törekedni kell arra, hogy az emberek a sokszínűségüket méltón megjeleníthessék.

Alföldi Róbert színész, rendező beszédében hangsúlyozta, hogy Budapest multikulturális világváros, így a főváros vezetője nem nevezhet semmiféle kisebbségi rendezvényt nem természetesnek és visszataszítónak.

Szerinte egy ilyen kijelentés nem méltó egy valóban igaz értékekben hívő keresztény, konzervatív kultúremberhez. A rendező szerint Tarlós Istvánnak lehetnek félelmei, zavarban lehet és idegenkedhet az azonos nemű pároktól, de vagy nem kell egy világváros vezetését elvállalni, vagy akarjon változtatni az idegenkedésén. Ne ítélkezzen, hanem kérdezzen, ne felsőbbrendűen véleményezzen, hanem vizsgálódjon.

Az idén július 3. és július 12. között rendezik meg az LMBTQ-közösség fesztiválját, a 20. Budapest Pride-ot, az ehhez kapcsolódó felvonulást pedig július 11-én, szombat délután Budapest belvárosában.

A fesztivál több tucat programmal, kiállításokkal, koncertekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel, filmvetítésekkel, várja az érdeklődőket. Az idei fesztivál jelmondatát – „Budapest Pride: 20 esztendőnk hatalom!” – József Attila egyik verse ihlette.

A fesztiválmegnyitón megjelent többek között Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Szél Bernadett, az LMP társelnöke, Kunhalmi Ágnes, az MSZP politikusa, Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, Juhász Péter, az Együtt alelnöke, valamint több nagykövetség képviselői.