Alföldi: Nem terroristák, nem erőszakolók, hanem emberek, mint mi!

Fotó: Népszabadság / Földi Imre

-

Több jogvédő szervezet és művész is beleáll a kvótanépszavazásba, mert szerintük segítőkész és érző emberek élnek Magyarországon.


Lásd meg az embert! címmel indítottak kampányt jogvédő szervezetek és művészek a kvótanépszavazás és a menekültügy témájában, szeptember 30-án pénteken a budapesti Kossuth téren írja a Mandiner.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház volt igazgatója is ott volt.


És azt gondolom, hogy az én hazám egy olyan hely, aki nem rugdos bele azokba az emberekbe, akik segítségért fordulnak hozzá. Az én hazám egy olyan hely, akik igenis meglátják ezeket a bajban lévő embereket, és azt gondolják, hogy segíteni kell nekik.

Alföldi szerint vannak helyzetek, amikor magunkban is meg kell látni az embert. A volt színházi igazgató szerint ebben az országban nyitott, normális, segítőkész és érző emberek élnek, ő pedig nagyon szeretné, ha ez a sok ember hallatná a hangját.

A tüntetés megszervezésében részt vesz a MigSzol, a TASZ, a Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Intézet, az Artemisszió Alapítvány és több művész is, köztük Alföldi Róbert, Bornai Tibor, Schilling Árpád. Azokat várják, akik elutasítják a kormány menekültellenes politikáját. Szerintük Magyarországon olyan emberek élnek, akik szívesen segítenek a rászorulókon. Most arra kérik őket, hogy tartsanak velük a tüntetésen.


Amíg béke nem lesz

Horgas Péter költő azt mondta, hogy a történéseket eddig bénán nézte a művészeti élet, de ők most elérkezettnek látták az időt a reagálásra. A szíriai Aleppo kapcsán a 30-ai tüntetésen 20 művész egy vérvörös képet fog elkészíteni, ez lesz a demonstráció háttere, majd aztán külföldi művészbarátaik segítségével világ körüli útra indítják a képet, és addig turnéztatják, amíg Aleppóban béke nem lesz. Ha ez végre bekövetkezik, akkor pedig a szíriai városban helyeznék el véglegesen az alkotást.

Schilling Árpád, a Krétakör művészeti vezetője a „Lásd meg az embert!” demonstrációról azt mondta, tudja, hogy ez egy bonyolult ügy, mégis itt szerinte most elsősorban lelkiismereti kérdésként kell hozzáállni. Ezért várnak mindenkit a szeptember 30-ai tüntetésre.