Alföldi és Novák Péter is operát rendez

-

Alföldi Róbert és Novák Péter is Mozart-operát rendez az idei Armel Operafesztiválon. Alföldi Varázsfuvoláját és Novák Figaro házasságát is június 29. és július 3. között mutatják be a fővárosi Tháliában.


A Szegedi Nemzeti Színház társulatával dolgozik Alföldi Róbert, aki azt mondta A varázsfuvola újbóli színpadra állításáról, hogy zavarban van tőle, régen csinált már ilyet. „Mindenki azt gondolja, hogy ismeri ezt a művet. Tisztában vagyok azzal, hogy bonyolult szimbólumrendszere van, én mégsem kutakodtam ezen a területen, inkább úgy álltam hozzá, mint ahogy egy gyerek ránéz egy autóra” – fogalmazott a rendező, aki azt is kiemelte, hogy nagyon fiatal szereposztást válogattak össze Szegeden.


Míg A varázsfuvola próbáit csak jövő héten kezdik el, addig a Novák Péter-féle Figaro házasságát már játsszák Kolozsváron, a Kolozsvári Magyar Opera társulatával. Novák, aki most először próbálja ki magát az opera műfajában, azt mondta, hogy a rendezéssel a fiatalokat és azokat akarta megszólítani, akik most ismerkednek a műfajjal. „Első ránézésre egy szappanoperáról van szó, és ezt ki is használtam. Más oldalról viszont egy olyan partitúrába futottam bele, amely nemcsak a színházhoz, hanem az egész létezéshez fűződő viszonyomat megváltoztatta”.


Vajda Gergely karmester, az Armel művészeti tanácsadója elmondta, hogy a fesztivál további produkciói között Donizetti Calais ostroma című operája (az English Touring Opera előadásában), Annelies van Parys új operája, a Private view (az antwerpeni Muziektheater Transparant produkciója), valamint Rimszkij-Korszakov Mozart és Salieri, továbbá Sergio Rendine Szigorúan bizalmas című operája szerepel.


Alföldi már egy következőre is készül

Havas Ágnes fesztiváligazgató elmondta, hogy partnerük, az Avignoni Operaház a jövő évi fesztiválon Bartók Kékszakállúja mellett Eötvös Péter Senza Sangue (Vértelenül) című legújabb operáját mutatja be. A darab ősbemutatója jövő májusban lesz az avignoni dalszínházban szintén Alföldi Róbert rendezésében, a szerző vezényletével.