Áldozatvédelmi központ nyílik a Wesselényi utcában

Fotó: DPA / Heiko Wolfraum

-

Az éjjel-nappal nyitva tartó krízisközpontban szakszerű jogi és pszichológiai segítséget kaphatnak az áldozatok.


Júniusig kinyitja kapuit a Wesselényi utcai krízisközpont, amely éjjel-nappal várja a szorult helyzetbe kerülőket. A központban dolgozó szociális munkások egyénre szabottan nyújtanak segítséget minden rászorulónak. A jogi és pszichológiai tanácsadáson túl egy krízisszobát is biztosítanak, ha valaki olyan helyzetbe kerülne, hogy átmenetileg menekülnie kell.

A központ kialakításakor odafigyelnek, hogy otthonos, barátságos környezet várja a belépőket. Egy gyereksarkot is kialakítanak – mondta Vízkelety Mariann államtitkár. Egy kerekasztal megalakításáról is beszélt, ahol állami, egyházi és civil szervezetek közösen beszélhetnének arról, mit kellene változtatni, hogy hatékonyabbá váljon az áldozatvédelem. A civil szférától akár jogszabályok módosítására is várják az ötleteket. A leendő pedagógusokat és joghallgatókat is szeretnék bevonni önkéntes munkán keresztül a segítségnyújtásba.

Egy kampány is indul, orvosi rendelőkbe, iskolákba és óvodákba juttatnak el egy részletes tájékoztatót arról, mi a teendő, ha valaki áldozattá válik. A Wesselényi utcaihoz hasonló krízisközpont Szombathelyen és Miskolcon is nyílik a közeljövőben.