Áldozatai bocsánatát kérte a bostoni robbantó

-


„Bocsánatot akarok kérni az áldozatoktól és a túlélőktől. Sajnálom az általam kioltott életeket, a szenvedést és a jóvátehetetlen kárt, amit okoztam” – mondta a bostoni robbantó a tárgyalóteremben. „Kérdés se férjen hozzá, bűnös vagyok” – fejezte be 2013 óta tett első vallomását Dzsohar Carnajev a Guardian szerint.

Carnajev azután szánta el magát a nyilatkozattételre, hogy a délelőtt során a robbantás túlélőit hallgatta meg a bíróság. A 2013-as terrorcselekményben meghalt áldozatok hozzátartozói számoltak be arról, milyen hatással voltak életükre a Carnajev testvérek. A vádlott passzívan, érzelemmentesen hallgatta végig a hozzá intézett szavakat, kezét tördelte és a padlót nézte.

Carnajevet május 15-én halálra ítélte az esküdtszék első fokon. A férfi ügyvédjei, akik életfogytiglani börtönbüntetésben reménykedtek, fellebbeztek. Az eljárás során Dzsohar nehéz gyermekkorát, fiatal korát –19 éves volt a robbantás elkövetésekor – és azt hozták fel, hogy a támadás operatív részéért a rendőrök által lelőtt bátyja felelt.

A Carnajev testvérek által elkövetett robbantásos támadásban három ember veszítette életét, és 117-en sérültek meg. Menekülés közben a testvérek egy rendőrt is lelőttek.