Áldását adta a közgyűlés a Verseny utcai migránsközpontra

-

HÁTTÉR

A főpolgármester szerint az intézkedések „bírnak humanitárius motivációval”, de a fő cél megóvni Budapestet egy „kontrollálatlan áradattól”.


Mivel a kormány lefoglalta a tranzitzóna kifejezést a határnál újonnan létesítendő befogadóállomások számára, a Verseny utcai volt piac területét szociális ellátóhelynek fogják hívni hivatalosan. Ez derült ki, amikor a Fővárosi Közgyűlés elfogadta az ezzel kapcsolatban megtett intézkedésekről szóló tájékoztatót, majd felkérte Tarlós Istvánt, hogy vizsgálja meg, Budapestre milyen további terhet rónak a menekültek. Az előzetes becslések szerint a várható havi költségek több mint 77 millió forintra rúghatnak.

Kocsis Máté (Fidesz) önkormányzati és rendészeti tanácsnok, VIII. kerületi polgármester a közgyűlés ülése után bejelentette, hogy a Verseny utcai létesítmény kialakítása csütörtökön kezdődik meg, és várhatóan 10-12 napot vesz igénybe. A helyszínen lesz olyan sátortetővel fedett rész, ahol a migránsokat nem éri majd az eső, továbbá az önkéntesek bevonásával kialakítják az alapvető higiénés és egészségügyi feltételeket. A munkálatok költsége beletartozik abba a mintegy 400 millió forintra becsült keretösszegbe, amelyet a fővárosi önkormányzat 2015. augusztus és december között az illegális bevándorlás problémáinak kezelésére használ fel – mondta el Kocsis.


Ez hangzott el a vitában

Horváth Csaba (MSZP) azt követelte a kormánytól, hogy vegye át a menekültprobléma kezelését az ezzel foglalkozó civil szervezetektől, a tranzitzónákat pedig helyezze át az ország déli határaira.

Tokody Marcell (Jobbik) helyi népszavazást követelt arról, hogy Budapesten létesítsenek-e tranzitzónákat. „Nem szeretném azt megvárni, hogy (...) a felvadult migránscsorda lángba borítja fél Budapestet” – fogalmazott.

Csárdi Antal (LMP) szerint tarthatatlanná vált a helyzet a Keleti és a Nyugati pályaudvaron, ezért az államnak, illetve a fővárosnak az alapvető higiéniai feltételek biztosítása mellett legalább enni és inni kell adnia a menekülteknek.

Gy. Németh Erzsébet (DK) kiemelte, a főpolgármesternek is felelőssége van abban, hogy a menekültek tisztességes körülmények között tartózkodhassanak Budapesten.

Székely Sándor, a Szolidaritás képviselője egy koordináló operatív bizottság felállítását javasolta a budapesti menekülthelyzet javítására, de leszavazták.

Tarlós István főpolgármester kijelentette, amellett, hogy a fővárosi intézkedések „bírnak humanitárius motivációval”, a fő cél megóvni Budapestet egy „kontrollálatlan áradattól”. A főpolgármester összefogást kért az ügyben, továbbá azt, hogy senki ne használja ki a helyzetet politikai haszonszerzésre. Nem mindenki szerencsétlen azonban, aki be akar jönni, ha meg lehet különböztetni és be lehet azonosítani a valóban a háború elől menekülőket, akkor őket be kell fogadni – jelentette ki, hozzátéve, a nem menekülteket, a spekulatív szándékkal érkezőket tévedés befogadni.


Ami a többi témát illeti, a közgyűlés 293 millió forint támogatást ítélt meg a július 8-i fővárosi, szakértők szerint több mint 400 millió forintos viharkárok rendezéséhez, kifejezte Budapest csatlakozási szándékát a Global Design Cities Organization (GDCO) várostervezési és fejlesztési világszervezethez, valamint ötmillió forinttal támogatta a beregszászi Európai Kultúra Napja elnevezésű rendezvényt.