Álarcos rendőrökkel vitték el a komplett csíkszeredai városvezetést

Fotó: MTI/MTVA / Haáz Sándor

-

Különböző korrupciós cselekményekkel gyanúsítják Ráduly Róbertet és alpolgármestereit a zömmel magyarok lakta településen.


Házkutatást tartott a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerda reggel Ráduly Róbertnél, Csíkszereda polgármesterénél, Antal Attila és Szőke Domokos alpolgármestereknél, valamint csíkszeredai városházán – közölte a Mediafax hírügynökség. Ráduly Róberttel és Szőke Domokossal Bukarestbe indultak az ügyészek.

A hírügynökség közlése szerint az ügyészek és az őket támogató álarcos rendőrök hajnalban szállták meg a városházát, az elöljárók lakását, valamint egyes olyan cégek székhelyét és a tulajdonosaik lakását, amelyek szerződéses viszonyban állnak a polgármesteri hivatallal.

A hírügynökség ügyészségi forrásokra hivatkozva jelentette: Ráduly Róbertet többek között azzal gyanúsítják, hogy egy közvetítőn keresztül havi tízezer euró (hárommillió forint) csúszópénzt kapott a parkolódíjak begyűjtésével megbízott cég tulajdonosától. Azzal is gyanúsítják a polgármestert, hogy 200 ezer lej (14 millió forint) csúszópénzt kapott egy építőanyag-kereskedéssel foglalkozó nagyáruház építési engedélyének kiadásáért és a forgalmi rendezés megvalósításáért az áruház környékén.

Szőke Domokos alpolgármestert azzal gyanúsítják, hogy a reális összeg százszorosáért ítélt oda egy zöldövezeti munkálatra szóló megbízást egy bukaresti cégnek. Antal Attila alpolgármester ellen pedig amiatt vizsgálódnak, hogy a Márton Áron és a Segítő Mária gimnáziumok felújítására szerződtetett cég felújítási munkálatokat végzett az alpolgármester szüleinek házán is, de ezért csak a reális ár ötödrészét számlázta fel.

A Székelyhon.ro portál közlése szerint a vizsgálatokat nem a DNA területileg illetékes marosvásárhelyi részlegének az ügyészei, hanem Bukarestből érkezett ügyészek irányítják. Ráduly Róbertet a déli órákban bekísérték a városházára. A polgármester kijelentette: "Soha nem vettem el senkitől semmit!"

A Székelyhon közölte, hogy helyi idő szerint nem sokkal 15 óra után (közép-európai 14 óra) az ügyészek Ráduly Róberttel és Szőke Domokossal távoztak a polgármesteri hivatalból. A polgármester SMS-ben tájékoztatta a portált, hogy Bukarestbe tartanak.

A polgármester, valamint Antal Attila és Szőke Domokos alpolgármester 2004 óta irányítja Csíkszeredát. Valamennyiüket a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben választották meg. A 38 ezer lakosú székelyföldi városban a magyarság a lakosság 81 százalékát teszi ki.