Alapvető emberi jogok: nem osztatlan siker az Amnesty akciója

Fotó: Europress/Getty Images/Win McNamee / Europress/Getty Images/Win McNamee

-

Az Amnesty International arra kérte a pártokat és képviselőjelöltjeiket, hogy tegyék egyértelművé, mit gondolnak az alapvető emberi jogokról. A jobboldali parlamenti pártok nem kívántak állást foglalni.


Az alapvető emberi jogokról nyilatkoztatta a képviselőjelölteket az Amnesty International. Ehhez 5 „választási pontot” is létrehozott, azt remélve, a képviselőjelöltek és a pártok vállalják, hogy tiszteletben tartják az alábbi pontokat:

  1. Biztosítják, hogy a választási kampány nélkülözi a bármely közösséggel szembeni gyűlöletre ösztönző beszédet.
  2. Biztosítják a gyűlölet-bűncselekmények megelőzését, illetve ha ezek mégis bekövetkeznek, akkor a hatékony nyomozást, és az elkövetőkkel szembeni tisztességes eljárást.
  3. Módosítást fogadnak el az Alaptörvényhez, hogy biztosítsák a család széleskörű értelmezését; és garantálják a nők hozzáférését a biztonságos és legális abortuszhoz.
  4. Hatályon kívül helyezik a hajléktalanság kriminalizációját lehetővé tevő jogszabályokat.
  5. Érvényre juttatják a létező szabályozást, és megelőzik a nőkkel szembeni erőszakot, a nemi erőszakot is beleértve.
A pontok mögé végül 10 párt állt be. Nagy meglepetés nincs, a parlamenti pártok közül az LMP és a Kormányváltók jelöltjei támogatják az Amnesty emberi jogi kezdeményezéseit, míg a Fidesz – amely az Amnesty tavalyi éves jelentését egyebek mellett „torznak” minősítette és melynek egyik prominense, Lázár János épp a halálbüntetés szükségességével kampányol – és a Jobbik indulói közül senki sem. Pozitívan állnak viszont az emberi jogokhoz a Szociáldemokraták, a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt (SEM), az Új Generációk Pártja képviselői és a Nemzeti Érdekért Párt egyetlen aspiránsa. Az Amnesty egy választási térképet is készített, melyen nyomon követhető, hogy választókerületenként mely jelöltek fogadták el a pontokat.