Alaposan próbára tették Putyin stratégiai gondolkodását

Fotó: unknown

-

Egy maratoni betelefonálós műsorban egy kutyavásárlási ügyben kellett tanácsot adnia az orosz elnöknek.


Vlagyimir Putyint ma négy órán át faggatták egy betelefonálós műsorban az orosz állami televízióban, de egyetlen kérdés sem izzasztotta meg annyira, mint az, amelyik egy kutyáról szólt.

A BBC beszámolója szerint ez egy klasszikus dilemmáról szólt: egy nő felhívta, és elmondta, hogy egy barátnője szeretne egy kutyát. De a barátnő férje, Borisz, aki katona, nem. Meg tudná-e győzni az elnök Boriszt, hogy teljesítse felesége vágyát? – hangzott a kérés.

Putyin a diplomácia nyelvezetében meggyökeresedett „soft power”, vagyis egyfajta finom erő ügyes alkalmazásával igyekezett kimászni a csávából a televízió nyújtotta világszínpadon. Így három választ is adott.

Az első a kibújás a probléma alól: Borisz például vehetne egy szőrmebundát engesztelésül az asszonynak.

A második, amikor beismeri: nem, nincs lehetősége ráparancsolni valakire, hogy vigyen haza magához egy kutyát. Még Oroszország államfője, aki meztelen felsőtesttel megy lovagolni, ő sem tud ilyen parancsot kiadni.

Végül némi rábeszélés következett: „Borisz, kérem, engedje meg a feleségének, hogy vegyen egy kutyát. Ezzel megerősítené a családi kötelékeket” – hangzott a válasz.