Alakul az új dél-koreai kormány

-

Mun Dzsae In új dél-koreai elnök vasárnap bejelentette: kiválasztotta embereit a pénzügyi és a külügyi tárca élére, illetve több tanácsadói posztra.


Mun egy sajtótájékoztatón elmondta: Kim Dong Jon korábbi pénzügyminiszter-helyettest nevezte ki a gazdaságért felelős kormányfő-helyettesi, valamint a pénzügyminiszteri tisztségre, Kang Kjung Va, egy ENSZ-nél dolgozó karrierdiplomata pedig a külügyminisztérium élén folytatja tovább tevékenységét. Mun Csung Eui Jongot jelölte ki nemzetbiztonsági tanácsadójának, aki az elnökválasztási kampányban a külpolitika terén segítette tanácsokkal a liberális politikust. A diplomácia és biztonság terén Mun Csung In, az Észak-Koreával való párbeszéd szószólója, valamint Hong Szok Hjun, Dél-Korea korábbi amerikai nagykövete támogatja javaslataival az államfőt.

Kang alapos tudással rendelkezik az ENSZ, azon belül is az emberi jogok terén. A leendő külügyminiszter jelenleg António Guterres ENSZ-főtitkár különleges politikai tanácsadója, és 2006-ban csatlakozott az ENSZ munkájához az emberi jogi főtanácsadó helyetteseként. A diplomata asszony dolgozott a világszervezet humanitárius ügyekért felelős koordinációs irodájának (OCHA) Kofi Annan főtitkár megbízására, ahonnan Ban Ki Mun főtitkár kinevezte humanitárius ügyekért felelős helyettesének 2013-ban.

Az 1955-ben született Kang a szöuli Jonszei Egyetemen végzett, 1984-ben pedig a kommunikációtudományok doktorává avatták a massachusettsi Amherst Egyetemen. A későbbi karrierdiplomata a koreai műsorszolgáltatónál kezdte bemondóként, majd évekig a belpolitikában dolgozott.

Kang a liberális Mun új kormányának második meglepetése. Az elnök korábban Pi Vu Dzsin alezredest nevezte ki a veterán ügyekért felelős miniszternek. Pi és Kang az első nők a tárcájuk élén.

Eközben az Adzsu Egyetem dékánja, a 61 éves Kim Dong Jon veszi át a pénzügyminisztérium vezetését. Kim kinevezését évtizedek alatt megszerzett szakértelme, illetve a költségvetési tervezés terén szerzett tapasztalatai indokolják - írta a Yonhap dél-koreai hírügynökség. A szintén amerikai doktorátussal rendelkező Kim évtizedekig fiskális politikák és költségvetési tervezetek összeállításával foglalkozott a minisztériumnál. Akadémiai karrierjét 2015-ben kezdte az Adzsu Egyetemen.