Tűzszünetben állapodtak meg az örmények és az azeriek

Fotó: MTI/EPA/PHOTOLURE / Vahram Baghdaszarján

-

A hegyi-karabahi fegyveres erők egyoldalúan beszüntették a harcokat, majd a két ország is megbékélt egymással, legalábbis pillanatnyilag.


Tűzszünetben állapodtak meg a karabahi fegyveres konfliktusban érintettek - közölte az örmény védelmi minisztérium; ezzel egy időben az azeri védelmi tárca arról tájékoztatott, hogy helyi idő szerint délben befejeződtek a hadműveletek a válságövezetben. Jereván szerint jelenleg folyik a tűzszüneti megállapodás részleteinek kidolgozása.

Röviddel a jereváni és bakui bejelentés előtt a hegyi-karabahi védelmi minisztérium is közölte, hogy a karabahi fegyveres erők tűzszüneti parancsot kaptak és be is szüntették a harcokat. a Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint Szenor Aszratján azt mondta, hogy a fegyveres erők helyi idő szerint délben tűzszüneti parancsot kaptak, és már végre is hajtották az utasítást.

A hétvégén kiújultak a harcok az azerbajdzsáni Nagorno-Karabakhban, ahol 22 év óta nem voltak ennyire súlyos összecsapások. Rácz Andrást, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen működő, „Regionális biztonság a Dél-Kaukázus térségében” című kutatási program vezetőjét itt kérdeztük az eseményekről.