Alakul a Trump-adminisztráció

Fotó: AFP / TIMOTHY A. CLARY

-

Megvan a pénzügyminiszter is, de távozott a botrányos nemzetbiztonsági tanácsadó.


Hétfőn későn este benyújtotta lemondását a napok óta támadások és viták kereszttüzében álló Michael Flynn, Donald Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. Michael Flynn kevesebb mint egy hónapig töltötte be ezt a posztot, és azt követően nyújtotta be lemondását, hogy nyilvánosságra került: félrevezette Mike Pence alelnököt és a Fehér Ház magas rangú tisztségviselőit a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel folytatott januári megbeszélései tartalmát illetően.

Megbízatását átmenetileg Keith Kellogg, a Nemzetbiztonsági Tanács kabinetfőnöke veszi át.

Eközben az amerikai szenátus hétfőn késő este megszavazta a Trump-adminisztráció pénzügyminiszter-jelöltjét, Steven Mnuchint, és egyhangúlag voksolt a veteránügyekért felelős leendő tárcavezető, David Shulkin személyére.

Steven Mnuchint a szenátus 53:47 arányban szavazta meg, a veteránügyi minisztérium új vezetőjének pedig minden egyes szenátor bizalmat szavazott.

Az 54 éves Mnuchin voksai párthovatartozás szerint alakultak, a demokrata párti politikusok közül egyedül a nyugat-virginiai szenátor, Joe Manchin támogatta őt. Pénzügyminiszterként Steven Mnuchin - aki korábban a Wall Streeten volt bankár, egy kockázati tőkealapkezelő vállalat elnök-vezérigazgatója, és hollywoodi producerként is ismert - a gazdaságpolitikát, ezen belül is az adópolitikát és a pénzügyi szabályozást alakítja majd.

Amerikai lapkommentárok kiemelik, hogy a Goldman Sachs bankháztól – Robert Rubin és Henry Paulson után – ő a harmadik bankár, aki az elmúlt évtizedekben az amerikai pénzügyminisztérium élére került. Első feladata a pénzügyi szabályozás reformjának az irányítása lesz. Trump elnök ennek részleteit pár nappal ezelőtt már fel is vázolta, s lényege várhatóan a szakemberek által túlságosan is bonyolultnak tartott pénzügyi szabályzók lazítása és egyszerűsítése lesz.

A veteránügyekkel foglalkozó tárca vezetőjét a republikánus és a demokrata párti szenátorok egyhangúlag szavazták meg. David Shulkin lényegében a helyén marad: 2015-ben ugyanis az akkori elnök, Barack Obama felkérésére a minisztérium irányítója lett, és Donald Trump most újra jelölte őt.

Kedden várhatóan Andrew Puzderről, a munkaügyi minisztérium élére jelölt üzletemberről voksolnak majd a szenátusban. Hétfőn este azonban négy republikánus szenátor jelezte: várhatóan nem szavazza meg Puzder miniszterjelöltségét. Az ok vélhetően részben az, hogy Puzder illegális bevándorlót foglalkoztatott bejárónőként, részben pedig az, hogy hétfőn a szenátusban köröztek egy videofelvételt, amely egy évtizedekkel ezelőtti tévéműsor részlete, s amelyben Puzder azóta már elvált felesége azzal vádolta a férjét, hogy bántalmazza őt. Az egykori feleség most levelet küldött a szenátusba, és cáfolja a 27 évvel ezelőtti történetet, hozzátéve, hogy készen áll arra is, hogy a volt férje mellett tanúskodjon a keddi szenátusi voksolás előtt.