Alakul a leendő Trump-kormány

Fotó: AFP / LAURA SEGALL

-

A megválasztott elnök maga köré gyűjti a szükséges embereket.


Donald Trump győzelmi beszédében megköszönte a választóknak és a családjának a támogatást, de természetesen a politikai hátországát sem felejtette el írja a New York Times.


Egy olyan jelöltnél, aki a demokrata és a republikánus politikai elittel is szembeszállt, nehéz lehet megtalálni azokat a politikusokat, akik Trump mellé állnak. Mindenesetre Trumpnak ahhoz is egy stábra lesz szüksége, hogy átvegye az Obama adminisztráció helyét. A hatalomátadást lebonyolító csapatot állítólag Chris Christie, New Jersey kormányzója irányíthatja majd.A Fehér Ház kabinetfőnöke Reince Priebus, a Republikánus Országos Bizottság (RNC) vezetője lehet. A Politico szerint külügyminiszterként Newt Gingrich volt házelnök vagy Bob Corkert, Tennessee szenátora, a szenátus külügyi bizottságának eddigi elnöke jöhet számításba.

A védelmi miniszteri tárca élére Jeff Sessions szenátor kerülhet, a nemzetbiztonsági tanácsadó Stephen Hadley lehet, aki George W. Bush mellett is nemzetbiztonsági tanácsadóként dolgozottA pénzügyminiszteri tárcára Trump a kampánya pénzügyi vezetőjét, Steve Mnuchint szánja. Az igazságügyi miniszteri posztra ketten is esélyesek: Rudy Giuliani, New York volt polgármestere és Chris Christie, New Jersey kormányzója.